NIKOME OTKAZ, ČEKA SE NA SOCIJALNI PROGRAM: Radnici "Fijata" posle sastanka sa ministarkom Darijom Kisić o situaciji u kragujevačkoj fabrici

E. B. TALIJAN

16. 05. 2022. u 19:44

NIJEDAN radnik kompanije "Fijat" u Srbiji neće dobiti otkaz, a do kraja maja će biti urađen socijalni program o kome će dobrovljno da se izjašnjavaju da li žele da ga prihvate. Dok ne dobiju taj akt, zaposleni prekidaju proteste i okupljanja.

НИКОМЕ ОТКАЗ, ЧЕКА СЕ НА СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ: Радници Фијата после састанка са министарком Даријом Кисић о ситуацији у крагујевачкој фабрици

Foto Ž. Knežević

Ovo je rezultat današnjih pregovora predstavnika radnika kragujevačke fabrike sa resornom ministarkom Darijom Kisić o uslovima rada do početka proizvodnje novog modela auta na električni pogon, što je planirano za treći kvartal 2024. godine. Zaposleni ističu da su dobili uveravanja da će država učiniti sve da im pomogne.

Kako je Zoran Miljković, zamenik predsednika Samostalnog sindikata "Fijat plastik" nakon sastanka sa ministarkom objasnio za "Novosti", socijalni program će da obuhvati više opcija. Osim ponude, koju je krajem prošle sedmice rukovodstvo "Stelantisa" predstavilo zaposlenima o radu u njihovim pogonima u inostranstvu, i otpremninama, treba da se nađe rešenje i za one koji žele da ostanu da rade u svojoj fabrici.

- U tom slučaju, prema Zakonu o radu, kompanija ima mogućnost da ih pošalje godinu dana na rad u neku drugu firmu koja je udaljena 50 kilometara od Kragujevca - objašnjava Miljković. - Druga opcija je da ostanu na minimalcu dok ih "Stelantis" ne uposli.

On ističe da je najvažnije da neće biti prisilnog otpuštanja. Ukoliko pokušaju nekom da daju otkaz, kako navodi, radnici "Fijata" će da blokiraju i Kragujevac i državu.

- Imamo uveravanja ministarke da toga neće biti - naglašava Miljković. - Ni radnici "Fijat plastika", koji su 15 meseci u generalnom štrajku, ne mogu da budu otpušteni, jer to rade u skladu sa zakonom.

Prema Miljkovićevim rečima, iako je početak proizvodnje novog modela najavljen u drugoj polovini 2024. godine, kompanija planira ranije da počne da poziva radnike dok traju pripreme, kako bi se obučavali. Kao što su "Novosti" već pisale, radnici "Fijata" protestovali su u petak u Kragujevcu nezadovoljni zbog uslova koji su im ponuđeni u tranzicionom periodu. Dobili su informaciju da se fabrika zatvara zbog priprema za početak proizvodnje novog električnog automobila. Ponuđeno im je da u naredne dve godine neprekidno rade u fabrikama grupe "Stelantis" u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj. Zaposleni su tvrdili da je rukovodstvo htelo da ih natera da to na silu potpišu, a ukoliko to ne prihvate da im sledi otkaz. Oni su istakli da mnogi radnici imaju takve porodične situacije da ne mogu da prihvate odlazak u inostranstvo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u nedelju da će država pomoći radnicima "Fijata".

- "Stelantis" je privatna kompanija i ja ne mogu njima da govorim šta će da rade - kazao je Vučić. - Ali, država će pomoći radnicima koji ne budu zadržani, slično kao što je pomogla radnicima "Geoksa" da dobiju drugi posao. Potpisali smo ugovor i subvencionisaćemo proizvodnju električnog modela da bi zaštitili Kragujevac i radnike "Fijata". Novi model će biti mnogo uspešniji od "500 L" i ovaj novi ugovor je sto puta povoljniji nego prethodni.

U kragujevačkom "Fijatu" radi oko 2.500 radnika. Kompanija "Stelantis" nastala je prošle godine spajanjem "Fijat Krajslera" i grupe "Pežo-Sitroen".

POZITIVNO

RADNIK "Fijata" Đorđe Milojević ocenio je razgovor sa ministarkom kao pozitivan.

- Dobili smo uveravanje od države da će učiniti sve da pomognu radnicima - ističe Milojević. - Dogovorili smo se da do socijalnog programa prekidamo okupljanja. Ukoliko ne budemo programom zadovoljni, tražićemo da se to promeni, a ako nas ne poslušaju bićemo opet na ulicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)