REŠENJE ZA OSAM DANA: Sindikati "Fijata" i rukovodstvo kompanije postigli dogovor u Ministarstvu za rad

E. B. T.

13. 05. 2022. u 19:19

RADNICI "Fijata" protestovali su u petak u Kragujevcu nezadovoljni zbog prestanka rade fabrike i uslova koje im je rukovodstvo kompanije "Stelantis" ponudilo do početka proizvodnje novog modela na električni pogon, što je planirano za treći kvartal 2024. godine.

РЕШЕЊЕ ЗА ОСАМ ДАНА: Синдикати Фијата и руководство компаније постигли договор у Министарству за рад

Foto Tanjug

Istovremeno, u nastojanju da se novonastali problem reši, u Beogradu su se predstavnici sindikata i rukovodstva kompanije sastali sa ministarkom za rad Darijom Kisić Tepavčević. Dogovoreno je da menadžment "Fijata" u narednih osam dana detaljno informiše zaposlene o planovima za tranzicioni period i razjasni sve njihove nedoumice, jer to nije učinio do sada, a da se nakon toga održi novi sastanak.

Dve nedelje nakon najava o novoj investiciji u "Fijat" zaposlene je u četvrtak iznenadila ponuda rukovodstva da u naredne dve godine neprekidno rade u fabrikama grupe "Stelantis" u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj. Međutim, kako su predstavnici sindikata naveli, zaposleni nisu dobili precizne informacije šta će biti sa onima koji to ne prihvate, i strahuju da će dobiti otkaz, odnosno da će biti proglašeni tehnološkim viškom. Zato traže da im se ponudi socijalni program do početka proizvodnje novog modela. Radnici su u petak prvo blokirali glavni ulaz u fabriku, potom i obližnju raskrsnicu, a zatim otišli ispred Skupštine grada, tražeći od države da ih zaštiti od otpuštanja. Nakon sastanka sa gradonačelnik Nikolom Dašićem poručili su da imaju dva zahteva - da ostanu da rade i da im se obezbede plate do početka prozvodnje novog modela ili da im se ponude dostojanstvene otpremnine za one koji žele da odu. Predsednik Samostalnog sindikata kompanije "Fijat" Saša Đorđević, posle sastanka sa ministarkom za rad, ocenio je da je u ovom trenutku najvažnije da rukovodstvo kompanije odgovori na svako pitanje zaposlenih i razjasni sve nedoumice.

- I predstavnici "Stelantisa" su svesni da zaposlene nisu dovoljno informisali i u narednih osam dana će to učiniti - kaže Đorđević za "Novosti". - Nisu u mogućnosti sve strukture zaposlenih da prihvate odlazak.

Veći je fokus, kako navodi, na onima koji ostaju i poslodavac mora da nađe rešenje za njih. On naglašava da sindikat nikada nije predlagao da zaposleni ne rade, a da dobijaju 65 odsto od plate.

- Naša inicijativa je da se prelazni period iskoristi za njihovu obuku i upoznavanje sa novim tehnološkim procesima kako bi mogli da rade kvalitetno - ističe Đorđević. - Tako bi i sami radnici videli da li mogu da odgovore novim zadacima i to bi istovremeno bila i selekcija kadrova.

ATANASKOVIĆ: MENADžMENT ODLUČUJE

MINISTARKA privrede Anđelka Atanasković veruje da nije realno očekivati da radnici, čekajući novi model, ne rade, a primaju 65 odsto plate.

- Radeći u nekoj od tih stranih fabrika, mogli bi da zarade od 17.000 do 29.000 evra godišnje, a u Srbiji zarade oko 8.000 evra godišnje - rekla je ministarka. - Možda će, kada razmisle, više njih biti spremno da ide. Stvar je menadžmenta da odluči šta će sa radnicima dok se pogon priprema za novi model. Gledamo da nađemo rešenje za one koji neće da prihvate ponuđene opcije. Država nikog nije ostavila na ulici, uradićemo najbolje za njih. (S. B.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna