ČEKA SE DOLAZAK DVA VELIKA PROIZVOĐAČA: Svečano otvoren Sajam automobila, ceremoniji prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

E. B. T.

13. 05. 2022. u 08:15

SRPSKA auto-industrija ima svetlu budućnost, a uskoro očekujemo odluke bar dva globalna proizvođača da li će otvoriti svoje fabrike u našoj zemlji.

ЧЕКА СЕ ДОЛАЗАК  ДВА ВЕЛИКА ПРОИЗВОЂАЧА: Свечано отворен Сајам аутомобила, церемонији присуствовао председник Србије Александар Вучић

Foto Tanjug

To bi bila najveća promena u modernoj istoriji Srbije, ako se do kraja juna postigne dogovor, ako bismo bar jednog od ovih velikih svetskih igrača uspeli da dovedemo.

Ovo je juče poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom ceremonije otvaranja Sajma automobila DDOR Eco BG Car Show 07 na Beogradskom sajmu. On je istakao da je naša zemlja već privukla velike i poznate proizvođače automobila i naglasio da je uveren da će se u Srbiji napraviti ceo lanac u proizvodnji električnih vozila.

- Ponosan sam na Srbiju i Beograd, na sajam automobila i motocikala budući da prisustvujemo prvoj manifestaciji ove vrste u Evropi nakon dvogodišnje pauze - kazao je Vučić.

- Auto-industrija je pokretač razvoja i danas skoro svako ima automobil. Samo u Beogradu za nekoliko godina broj vozila porastao je sa 525.000 na 730.000. To govori o rastu standarda i rastućim potrebama.

Prema njegovim rečima, Srbija će u narednom periodu ubrzano razvijati infrastrukturu za korišćenje vozila na struju i olakšice za njihove kupce.

- Cilj je da se onima koji kupuju električne automobile to isplati, jer su za 60 do 70 odsto skuplji od onih sa običnim motorima - precizirao je Vučić.

- Gde god da odete u Evropu videćete priključke za ta vozila, mi to nemamo i moramo to dramatično da promenimo u narednih godinu dana. Na svetskom tžištu danas je 11 odsto automobila na struju i hibridni pogon.

Ako bi svi u Srbiji prešli na električna vozila, kako navodi, potrošnja struje bi bila povećana za sedam odsto. On je podsetio da su prethodnih godina, od Vranja do Pančeva i svuda širom naše zemlje, nikle fabrike najboljih svetskih kompanija u auto-industriji.

- Gotovo svaki deo koji se ugrađuje u najbolje automobile proizvodi se u našoj Srbiji - kazao je Vučić. - Po tome spadamo u red izuzetno razvijenih i konkurentnih zemalja. Srbija je uspela da dovede grupaciju "Stelantis" koja će u Kragujevcu proizvoditi jedan od najmodernijih gradskih električnih automobila na svetu.

On je izrazio uverenje da će Srbija uspeti daljim razvojem automobilske industrije da obezbedi još više radnih mesta i rast BDP-a zemlje, uprkos svim nepovoljnim spoljnim okolnostima. Tokom obilaska sajma, predsednik je zastao kraj štanda "Tojote", a potom i "Sitroena", na kojem je izložen automobil koji će, kako su rekli predstavnici te kompanije, voziti francuski predsednik Emanuel Makron.

Na pitanje novinara kog bi četvorotočkaša izabrao, Vučić je kazao da su svi automobili lepi i da su za neke statusni simboli, ali da za njega nisu i da on, kad negde ode, uzima rentakar sa manuelnim menjačem.

NIŠTA OD PROJEKTA "JADAR", KAJANjE ZA DRUGO VREME

ZASADA nema ništa od projekta "Jadar", a kajanje je za neko drugo vreme. Idemo da radimo druge stvari i da se borimo za našu zemlju. Ovako je predsednik Aleksandar Vučić odgovorio na pitanje da li je danas još uvereniji da je odluka o obustavljanju tog projekta bila pogrešna, s obzirom na to da je većina izloženih automobila na sajmu na električni pogon i da koriste litijumske baterije.

- Niko se ne sprema nikog da prevari, ali nemojte da mi oduzmete pravo da mislim i da imam svoj mozak - rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da je u Jadru nekada živelo 25.000 ljudi, a da ih je danas najviše 7.000.

- Pitaću sve te ljude koliko će da nas ostane tamo za godinu, dve ili tri - rekao je Vučić.

- A, da smo radili nešto drugačije, mogli smo da imamo 150.000 ili 200.000 stanovnika u celoj Loznici za samo sedam, osam ili 10 godina.

* * * * * * * *

OKO 140 RAZLIČITIH MODELA

POD kupolom Hale 1 Beogradskog sajma do 15. maja predstaviće se 28 automobilskih marki, sa pedesetak premijera, od kojih je najveći broj električnih i hibridnih vozila. Na manifestaciji učestvuje oko 210 automobilskih izlagača, zastupnika tridesetak brendova. Među njima je, premijerno, i legendarni 102 godine star, sada kinesko-britanski "MG", trenutno najbrže rastući brend u Velikoj Britaniji. Biće prikazano između 120 i 140 različitih modela. Izloženo je 48 novih modela, od kojih su 36 premijere, a 12 noviteti. Sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biće predstavljeno 36 modela.

NE PRODAJEMO "DUNAV OSIGURANjE"

TOKOM posete štandu "Dunav osiguranja" predsednik Vučić je rekao da država ne planira da proda tu kompaniju.

- Morate da se borite, nemamo nameru da prodajemo "Dunav", imajte to u vidu i samo da podižete udeo u tržištu - poručio je Vučić predstavnicima kompanije.

ZAHVALNOST NIS

NA štandu "Naftne industrije Srbije", predsednik Aleksandar Vučić je zahvalio predstavnicima te kompanije, jer je pokazala razumevanje i izašla u susret potrošačima oko cene naftnih derivata. On je naglasio da je veoma važno da se zaustavi inflacija koliko je to moguće, bez obzira na to što je uvezena spolja.

- Pred svaki petak, kada se objavljuju nove cene goriva je noćna mera i za vas i za mene, hvala vam - kazao je Vučić.

Zamenik generalnog direktora NIS-a, Vadim Smirnov, i direktor Direkcije za maloprodaju, Pavel Kandalincev, naveli su da ta kompanija stalno radi na očuvanju stabilnosti tržišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)