ZATVORILI SAMO DEVET LOKALA: Ministarstvo finansija veoma zadovoljno odzivom obveznika fiskalizacije, prestupnicima "katanac" na 15 dana

E. R.

07. 05. 2022. u 09:37

VEĆINA firmi se prilagodila i na vreme prešla na novi model e-fiskalizacije, kažu u Ministarstvu finansija. Poreznici od 5. maja, prema analizi rizika, kontrolišu prodavnice, kafiće, restorane... Promet van novog sistema otkrili u devat objekata, pa su ti lokali zatvoreni narednih 15 dana.

ЗАТВОРИЛИ САМО ДЕВЕТ ЛОКАЛА: Министарство финансија веома задовољно одзивом обвезника фискализације, преступницима катанац на 15 дана

Foto Nikola Skenderija

Poreska uprava je odredila objekte za kontrolu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

- Inspektori su na terenu utvrdili da određeni obveznici ne posluju u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji i u skladu sa tim izrekli ukupno devet mera zatvaranja objekata, na 15 dana, zbog neposedovanja fiskalnog uređaja - saopštavaju iz Ministarstva finansija. - U novom sistemu je primećeno da postoji, na primer, obveznik koji poseduje objekte na nekoliko desetina lokacija širom zemlje, da je uzeo subvencije koje je davala država, a da još uvek nije čak ni zatražio bezbednosni element. Samim tim nema ni fiskalni uređaj, odnosno nije još ni započeo proces e-fiskalizacije. Obveznici su imali šest meseci tranzicionog perioda da pređu na novi model.

E-fiskalizacija podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a potrebno je da svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi radili u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji.

- Prednosti koje donosi novi sistem su brojne, i za državu, i za privredu i za građane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent - uveravaju u Ministarstvu finansija.

Zabrana obavljanja delatnosti se uvek prvi put izriče na 15 dana. Ukoliko se u roku od 24 meseca ponovo utvrdi nepravilnost onda na 90 dana. Ako se nepravilnost još jednom ponovi, lokal se zatvara - i na godinu dana. Zakonom o fiskalizaciji propisane su i novčane kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima