NEMA POREZA NA EKSTRAPROFIT: Britanski Šel ostvario rekordnu dobit od 9,1 milijardu dolara

Tanjug

05. 05. 2022. u 10:49

BRITANSKI naftni div Šel ostvario je u prva tri meseca ove godine najveću kvartalnu dobit od 2008. godine, u iznosu od 9,1 milijardu dolara, zahvaljujući visokim cenama nafte i gasa.

НЕМА ПОРЕЗА НА ЕКСТРАПРОФИТ: Британски Шел остварио рекордну добит од 9,1 милијарду долара

Foto Tanjug/AP

Prilagođena dobit Šela je gotovo utrostručena u odnosu na 3,2 milijarde dolara zabeleženih u prvom tromesečju prošle godine, i za 2,7 milijardi veća od profita u četvrtom kvartalu 2021. koji je iznosio 6,4 milijarde dolara, prenose zapadne agencije.

Izveštaj Šela podstakao je ekološke aktiviste i političare da ponovo zatraže uvođenje jednokratnog vanrednog poreza na dobit naftnih i gasnih kompanija koja je uglavnom rezultat skoka cena energije. Britanski premijer Boris Džonson je, kako ocenjuje "Blumberg", izgleda već odbacio takvu mogućnost, navodeći da bi to obeshrabrilo vitalne investicije u domaće snabdevanje energijom.

Šel je potvrdio da je knjigovodstveno otpisao 3,9 milijardi dolara imovine na ime izlaska kompanije iz poslova u Rusiji, uključujući projekat tečnog prirodnog gasa Sahalin-2.

Kompanija je ranije upozorila da bi mogla da otpiše između 4,0 i 5,0 milijardi dolara vrednosti svoje imovine nakon povlačenja iz Rusije. Iz Šela su rekli da se ne očekuje da će ovi troškovi uticati na prilagođenu zaradu.

Akcije Šela su skočile jutros na Londonskoj berzi za 2,3 odsto na 22,76 funti, a od početka godine beleže rast od preko 36 procenata.

Kompanija je takođe najavila povećanje dividende za oko 4,0 posto na 0,25 dolara po akciji za prvi kvartal.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije