EVROPLJANI "UHVAĆENI IZMEĐU DVE VATRE": Ne žele da "finansiraju Putina" ali im je cilj da cena nafte ne skoči

R. V.

03. 05. 2022. u 17:25

EVROPLjANI ne žele da „finansiraju Putina” i istovremeno pokušavaju da izbegnu novi ekonomski pad a ove nedelje planirano je nekoliko sastanaka u EU, koji bi trebalo da pokažu kako su Evropljani u stanju da kombinuju oba cilja, piše "Mond" (Le Monde), prenosi Ino TV.

ЕВРОПЉАНИ УХВАЋЕНИ ИЗМЕЂУ ДВЕ ВАТРЕ: Не желе да финансирају Путина али им је циљ да цена нафте не скочи

Foto: EPA

Odlučni su da odustanu od ruske nafte, ali im je važno da to učine tako da njena cena ne skoči još više. U suprotnom, Rusija će od ovoga imati samo koristi kada bude prodavala naftu drugim zemljama po višoj ceni. A u Evropi, naprotiv, može doći do javnih protesta.

Evropljani su uhvaćeni između dve vatre, piše "Mond": ne žele da finansiraju Putina i istovremeno pokušavaju da izbegnu novi ekonomski pad. Zbog toga žele da shvate kako da brzo nauče kako da žive bez ruskog gasa, ali da istovremeno ne ugroze svoju ekonomiju.

Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Depositphotos

Ove nedelje je planirano nekoliko sastanaka u EU, koji bi trebalo da pokažu kako su Evropljani u stanju da kombinuju oba cilja. A prvi sastanak je već održan u ponedeljak u Briselu, gde su se okupili evropski ministri energetike. Sazvan je po hitnom postupku nakon što je Moskva prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj jer su one odbile da ga plate u rubljama.

Evropljanima nisu jasni uslovi konverzije

Kako publikacija objašnjava, 97 odsto ruskih isporuka gasa se obavlja u dolarima i evrima. Ali Rusija je jednostrano promenila uslove ugovora, zahtevajući od Gaspromovih kupaca da otvore račune kod Gasprombanke, tamo prenesu naknadu za gas u stranoj valuti, a banka će je zameniti za rublje. I tek kada sredstva u rubljama stignu u Rusiju, tada će se tranša smatrati završenom. Evropljanima to jednostavno ne odgovara: kažu da nisu jasni ni uslovi ni stopa konverzije. Po njihovom mišljenju, takav mehanizam bi bio sličan kreditu ruskoj centralnoj banci – a to je kršenje sankcija.

Poljska i Bugarska su odbile da to učine i platile cenu, piše autor članka. Istovremeno, njihov gubitak je od minimalnog značaja za Rusiju, pošto su njihove kupovine iznosile 8% od ukupnih evropskih. I same Poljska i Bugarska su očekivale takav ishod i sada računaju na pomoć svojih suseda.

Foto: Arhiva

Brisel napominje da svaka zemlja može pasti u istu situaciju. Otprilike 20. maja je rok za Nemačku, Austriju, Holandiju i Italiju. Neke kompanije razmatraju otvaranje računa kod Gasprombanke, a Mađarska je već rekla da je spremna da plati u rubljama.

BONUS VIDEO:

BRITANSKI PLAĆENIK U UKRAJINI: Niko nije ni dinara dobio za ratovanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)