PRVO RENTIRANJE VENČANICE 1.500 €: Mlade mesec dana čekaju na termin za probu haljine, a velika potražnja znatno podigla cene

E. B. T.

05. 05. 2022. u 11:27

MLADE, koje su zbog kovid mera dva leta čekale da svom izabraniku kažu "da", sada su suočene sa novim problemima - da dođu do adekvatne venčanice, koju onda moraju i papreno da plate. Ukrajinska kriza otežala je nabavku gotovih haljina, ali i materijala od kojih se šiju. Kako raste potražnja za venčanicama, tako skače i njihova cena. U salonima kažu da su sada skuplje za oko 20 odsto i da će se taj trend, verovatno, nastaviti od jula.

ПРВО РЕНТИРАЊЕ ВЕНЧАНИЦЕ 1.500 €: Младе месец дана чекају на термин за пробу хаљине, а велика потражња знатно подигла цене

Foto Shutterstock

Cena novih haljina je oko 3.000 evra. Iznajmljivanje uglavnom košta od 500 do 600 evra, a mlada koja je prvi put obuče, za to zadovoljstvo mora da izdvoji 1.500 evra. Mada, ostaje nejasno, šta je garancija da tu venčanicu niko ranije nije obukao. Nakon što je prošla hemijsko čišćenje, to je nemoguće proceniti.

Još neverovatnije je da u beogradskim traženijim salonima, koji imaju veći izbor haljina, termin za probu mora da se zakaže mesec dana ranije. A onda novi problem, mlada za to ima samo sat vremena na raspolaganju.

Jovana Despić ističe da je morala da zakazuje novu probu, jer je to nedovoljno vremena za odluku.

- Mesec dana sam čekala na svoj termin, a onda sam za sat vremena uspela na brzinu da probam pet venčanica koje su mi se svidele - kaže za "Novosti" Despićeva. - Ne znam ko može tako brzo da se odluči, ja sam suzila izbor i zakazala novi termin.

Onda se ispostavilo da su neke haljine koje su joj se svidele već pet meseci ranije bile rezervisane za venčanje početkom septembra, kada je i Jovana zakazala svadbu, pa je morala da izabere drugu. Konačno je, krajem marta, uspela da kapariše željenu venčanicu i to iznajmljivanje koštaće je 600 evra.

Neke mlade se, zbog visokih cena u prestonici, odlučuju da rentiraju haljinu u salonima u unutrašnjosti i tako uštede i do 200 evra. Kupovina nove po ceni od 3.000 se ne isplati, jer je posle pitanje za koliko može da se proda. Zato se većina odlučuje na iznajmljivanje ili šivenje nove venčanice kod krojača, što košta oko 700 evra. U pojedinim salonima kažu da imaju pravilo od pet nošenja i da posle toga ne rentiraju više tu haljinu, ali nema načina da se to utvrdi.

Kako navode, potražnja za haljinama je velika, a zbog krize na istoku Evrope teže se nabavljaju i to utiče na njihovu cenu, odnosno poskupljenje. Ukrajina je, pored Kine i Vijetnama, poznata i po velikoj proizvodnji venčanica. Većina salona iz Srbije nabavlja robu tamo jer je u Evropi dosta skuplje. I krojači se suočavaju sa problemom nabavke materijala, a uz to je cena te sirovine porasla oko 50 odsto.

I rezervacija restorana skočila je od 15 do 20 odsto, jer su hrana i piće isto toliko poskupeli. Boško Bubanja iz "Ivent industrije Srbije" kaže da su za ovogodišnju sezonu svadbi, koja počinje u maju i traje do kraja oktobra, svi kapaciteti beogradskih restorana već popunjeni, a negde čak i za radne dane. Jedan od razloga za ovako veliko interesovanje je, kako navodi, što je dosta svadbi zakazanih prošle i pretprošle godine premešteno za ovu.

ZBOG ŠIK FOTKE - ŠIK I CENA

ANGAŽOVANJE fotografa na svadbi je preskupo, košta od 600 do 700 evra, a pojedini naplaćaju čak neverovatne 2.000 evra.

- To je cena koja obuhvata i posebno slikanje mladenaca na određenim lokacijama, kao i tokom venčanja i gostiju - objašnjava buduća mlada Jovana Despić. - Uglavnom fotografi za to uzimaju do 700 evra, a šokirali smo se kada smo videli da naplaćaju i 2.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

DARIO SPASIO ŽIVOT DEČAKU (15): Hteo da poseti Ostrog, a onda je krenula BORBA za život