KAKO SMANJITI INFLACIJU? FED najavio nove mere

Tanjug

22. 04. 2022. u 15:35

PREDSEDNIK Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel potvrdio je odlučnost američke centralne banke da smanji inflaciju, saopštivši da je agresivnije povećanje njenih kamatnih stopa moguće već na zasedanju FED-a sledećeg meseca, 3. i 4. maja.

КАКО СМАЊИТИ ИНФЛАЦИЈУ? ФЕД најавио нове мере

Foto Shutterstock

- Rekao bih da će na stolu biti predlog od 50 baznih poena na majskom sastanku - rekao je Pauel na panelu održanom u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu u čevtrak, prenosi Si-En-Bi-Si.

Pauelove izjave u suštini odgovaraju očekivanjima tržišta da će FED odstupiti od svojih uobičajenih povećanja referentne kamate za 25 baznih poena i krenuti jače u obračun s inflacijom koja je dostigla u martu godišnji nivo od 8,5 posto, najviši u poslednjih više od 40 godina.

Prema procenama berzanskih aktera, kamatne stope FED-a na prekonoćne pozajmice banaka i druge vrste zaduživanja dostići će do kraja godine 2,75 procenata.

Pauelove izjave su uzdrmale cene akcija na Vol Stritu, pri čemu je industrijski indeks Dau Džons pao za više od 400 poena, a tehnološki Nasdak za više od 2,0 odsto.

Prinosi na državne dužničke hartije SAD su istovremeno porasli, dostižući nivo od 2,9 posto na referentne 10-godišnje obveznice.

- Naš cilj je da koristimo sve alate kojima raspolažemo kako bismo vratili usklađenost između potražnje i ponude tako da inflacija krene naniže, i da to činimo bez usporavanja privrede koje bi rezultiralo recesijom - rekao je Pauel.

On je naveo da je vraćanje cenovne stabilnosti „apsolutno neophodno", jer „ekonomije ne funkcionišu bez stabilnosti cena“.

Takođe je ocenio da je inflacija u SAD možda u martu dostigla stvarni vrhunac, „ali mi to ne znamo, pa nećemo računati na to“.

Pored povećanja kamatnih stopa, očekuje se da će FED uskoro početi da smanjuje količinu obveznica koje drži. Bilans stanja centralne banke sada iznosi blizu 9,0 biliona dolara, prvenstveno se sastoji od državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti, napominje američki medij.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!