ZAHAROVA PORUČILA AMERICI: "Ne glumite nepristrasnog sudiju!"

Novosti onlajn

21. 04. 2022. u 20:17

VAŠINGTON zlonamerno destabilizuje situaciju u oblasti međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ПОРУЧИЛА АМЕРИЦИ: Не глумите непристрасног судију!

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Izveštaj američkog Stejt departmenta o poštovanju međunarodnih dogovora u oblasti kontrole naoružanja još jedan je neuspeli pokušaj Vašingtona da se predstavi kao ‘nepristrasni sudija’ koji ima pravo da bezrazložno daje ocenu implementacije međunarodnih sporazuma drugih zemalja - istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, malo je verovatno da postoji objektivan posmatrač koji će biti spreman da ozbiljno i bez skepticizma percipira takav izveštaj zemlje koja je proteklih decenija uništila čitav niz važnih međunarodnih sporazuma, jer „više ne odgovaraju njenim nacionalni interesima“.

Foto: Profimedia

S tim u vezi, portparolka je navela destruktivne poteze Amerike u oblasti kontrole naoružanja. Kako kaže, to je uništeni sporazum o protivraketnoj odbrani, „torpedovan” dokument o prilagođavanju sporazuma o konvencionalnim Oružanim snagama u Evropi, jednostrano raskinut sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa, kao i gotovo uništen Sporazum o otvorenom nebu.

Takođe je ocenila da se „zajedničkim nuklearnim misijama“ NATO-a koje se praktikuju na predlog SAD podriva režim sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

- Vašington će ostati u svom svetu iza ogledala, uporno pokušavajući da sakrije stvarnu situaciju, a to je da upravo Amerika bez trunke sumnje već mnogo godina uništava arhitekturu kontrole naoružanja i zlonamerno destabilizuje situaciju u sferi međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti - konstatovala je portparolka.

Foto: Printscreen/Jutjub/ Ernesto Che Guevara

O situaciji u „Azovstalju“

Istovremeno, ona se osvrnula na izjavu potptredsednice ukrajinske vlade Irine Vereščuk o tome da je „neophodan izlazak civila sa teritorije kombinata ‘Azovstalj’“, da se tamo sada nalazi „oko hiljadu civila i petsto ranjenih vojnika“, kao i na njen poziv svetskim liderima i međunarodnoj zajednici da se usredsrede na „Azovstalj“ koji je „ključna tačka za humanitarne napore“. Tamo odavno postoji humanitarni koridor, podsetila je Zaharova.

- Skrećem pažnju Vereščukovoj i ‘svetskim liderima koje je zabrinula’ – humanitarni koridor sa teritorije ‘Azovstalja’ odavno je otvoren. Oružane snage Rusije su u više navrata to saopštile. Svetski lideri mogu da pomognu samo na jedan način, a to je da ubede sve koji se nalaze u kombinatu da ga upotrebe - precizirala je diplomata.

BONUS VIDEO:

SERIJA VAZDUŠNIH UDARA: Izrael udara na pojas Gaze kao odgovor na raketni napad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri