FEDERALNE REZERVE SAD ĆE SE SUOČITI SA POTEŠKOĆAMA: Glavni ekonomista "Goldman Saksa" upozorava i na oskudnu ponudu radne snage

R. V.

18. 04. 2022. u 17:09

FEDERALNE rezerve će se suočiti sa teškim zadatkom da pooštre monetarnu politiku dovoljno da pritom "ohlade" inflaciju bez izazivanja recesije u Sjedinjenim Američkim Državama, napisao je glavni ekonomista "Goldman Saksa" Jan Hacius u istraživačkom izveštaju u nedelju, prenosi RT.

ФЕДЕРАЛНЕ РЕЗЕРВЕ САД ЋЕ СЕ СУОЧИТИ СА ПОТЕШКОЋАМА: Главни економиста Голдман Сакса упозорава и на оскудну понуду радне снаге

Foto: AP

Analitičar vidi izglede za smanjenje ekonomije na oko 35% u naredne dve godine.

Prema izveštaju, glavni izazov regulatora je da smanji jaz u obilju ponude poslova, ali oskudnoj ponudi radne snage. Federalne rezerve takođe trebaju da uspore rast plata do tempa koji je u skladu sa svojim ciljem inflacije od 2% tako što će pooštriti finansijske uslove dovoljno da smanje otvaranje radnih mesta bez naglog povećanja nezaposlenosti.

Postizanje takozvanog "mekog sletanja" može biti teško, jer se istorijski veliki pad jaza između radnih mesta i radnika u Sjedinjenim Državama dešavao samo tokom recesije, rekao je Hacius.

- Shvaćeni na pravi način, ovi istorijski obrasci sugerišu da se Federalne rezerve suočavaju sa teškim putem do mekog sletanja - navodi Hacius.

Međutim, ekonomista je rekao da recesija nije neizbežna jer će normalizacija ponude radne snage i cena trajnih dobara nakon pandemije KOVID-19 pomoći Federalnim rezervama.

- Ima još primera drugih zemalja u Grupi 10 naprednih ekonomija koje su izvele tako meko sletanje - rekao je on.

Prema Hacijusu, 11 od 14 ciklusa zaoštravanja u Sjedinjenim Državama od Drugog svetskog rata pratila je recesija u roku od dve godine. Međutim, samo njih osam se može čak delimično pripisati pooštravanju Federalnih rezervi - a meka ili 'mekasta' sletanja su češća u poslednje vreme, rekao je on. Usput je prognozirao da će recesija u SAD u narednih 12 meseci biti na oko 15%.

BONUS VIDEO:

KOJA JE ULOGA SINDIKATA: Zašto se treba učlaniti i kako se formira minimalna cena rada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao