OGLASIO SE PUTIN O SANKCIJAMA ZAPADA: Rusija je izdržala pritisak bez presedana!

M.Đorđević

18. 04. 2022. u 14:28

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je na današnjem sastanku sa članovima vlade da je Rusija izdržala pritisak bez presedana zbog sankcija sa Zapada.

ОГЛАСИО СЕ ПУТИН О САНКЦИЈАМА ЗАПАДА: Русија је издржала притисак без преседана!

Vladimir Putin, Foto AP

On je rekao da je propao pokušaj Zapada da sprovede kolaps bankarskog sistema uz pomoć sankcija i nestašica robe.

- Što se tiče stanja na tržištu, posle kratke jurnjave za robom, što se dešava u takvim situacijama stalno, maloprodajna potražnja se vratila u normalu - rekao je Putin.

- Očigledno da je potrebno stalno pratiti stanje u privredi, na tržištu rada i, kako kažu, biti u toku, donositi pravovremene odluke za stabilan, siguran rad privrede i preduzetnika. Vlada i Centralna banka su do sada uspele u tome - rekao je Putin na sastanku o socio-ekonomskim pitanjima.

Ruski predsednik naložio je da se ubrza prelazak ruske spoljne trgovine na rublje i nacionalne valute drugih zemalja.

Šef ruske države je napomenuo da su ograničenja koja su neprijateljske zemlje uvele protiv Ruske Federacije „uticala na mogućnosti domaćeg poslovanja, zakomplikovala logistiku izvoznih i uvoznih isporuka, a takođe stvorila prepreke za poravnanje“. 

S tim u vezi, Putin je najavio potrebu pružanja maksimalne pomoći preduzetnicima u rešavanju ovih problema.

- Uključujući i ubrzanje tranzicije spoljne trgovine na obračune u rubljama i nacionalnim valutama zemalja koje su pouzdani poslovni partneri. Želim da istaknem da u novim, izmenjenim uslovima, ovde moramo da napredujemo mnogo bržim tempom - rekao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima putem video-konferencije.

Putin je 14. aprila najavio potrebu da se rusko devizno tržište pripremi za značajno povećanje udela obračuna u nacionalnim valutama. Prema rečima šefa države, odbacivanje nepouzdanih valutnih jurisdikcija je strateški zadatak sa stanovišta ekonomske bezbednosti Rusije. Ovo je važno za održavanje i povećanje obima spoljnotrgovinske razmene.

Inflacija se stabilizuje ali cene rastu

Inflacija u Rusiji se sada stabilizuje, ali su istovremeno u poslednjih mesec i po dana potrošačke cene u Rusiji značajno porasle, rekao je Putin.

- Sada se ona (inflacija) stabilizuje, ali u isto vreme, svi to dobro znamo, samo u poslednjih mesec i po dana potrošačke cene u Rusiji su značajno porasle – za 9,4 odsto. Na godišnjem nivou, od 8. aprila inflacija je bila 17,5 odsto, rekao je šef države.

On je skrenuo pažnju ministrima i Centralnoj banci na visoke vrednosti indikatora.

- Ljudi to osećaju na svom porodičnom budžetu, osećaju kako su cene porasle, a mi moramo da podržimo naše građane, da im pomognemo da se izbore sa talasom inflacije - rekao je Putin.

On je podsetio na već donetu odluku o indeksiranju svih socijalnih davanja, penzija i plata specijalista zaposlenih u javnom sektoru. Konkretne parametre ovakvog povećanja treba da pripremi Vlada, napomenuo je predsednik.

BONUS VIDEO: PUTIN O GRANATIRANjU DONjECKA: "Bio je to krvavi teroristički napad"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)