SADA IMAMO VIŠE BRAŠNA NEGO SILOSA: PKS će razgovarati sa nadležnima u Vladi da se ukinu zabrane za izvoz

J. Su.

05. 04. 2022. u 10:00

VIŠE od tri nedelje srpski proizvođači brašna ne smeju da ga izvoze. U magacinima i silosima već ima previše viška, domaće tržište je više nego zadovoljeno, pa zbog toga apeluju na nadležne da ovu meru pod hitno ukinu. Preti i zaustavljanje proizvodnje jer zbog zaliha neće imati šta sa brašnom da rade.

САДА ИМАМО ВИШЕ БРАШНА НЕГО СИЛОСА: ПКС ће разговарати са надлежнима у Влади да се укину забране за извоз

Foto N. Živanović

I predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u ponedeljak je izjavio da naša zemlja ima dovoljno brašna, ulja i šećera i da je vreme da privrednici sa Vladom ponovo otvore pitanje izvoza. Ne postoji razlog da ovo ograničenje ostane.

- Snabdevenost domaćeg tržišta žitaricama i brašnom je stabilna i nije se dogodila nikakva velika nestašica - kazao je Čadež. - Brašna ima, imamo i ulja i šećera. Kada pogledate kolike su zalihe, a kolike potrebe, mislim da je vreme da sa Vladom ponovo otvorimo to pitanje i zamolimo da ponovo možemo da izvozimo.

Prema rečima Čadeža, cene će i u Srbiji sigurno pasti, ali je dobro što je naša zemlja izvoznik hrane i što neće imati problema s tim. Govoreći o uticaju sukoba u Ukrajini na privredu, Čadež je objasnio da je najveći problem njegova nepredvidivost, što onemogućava privrednike da planiraju poslovanje.

- Morate praktično da tražite nova tržišta sa kojih ćete da uvozite - rekao je Čadež. - Ako ste uzimali rebrasti čelik iz Ukrajine, vi sada nemate taj rebrasti čelik koji ide u armaturu. I izvoz na rusko tržište je otežan, zbog niza problema sa kojim se privrednici suočavaju, ali je i dalje moguć. Od ljudi koji su tamo najprisutniji čujemo da su imali veliki problem sa krizom rublje, ali sada vidimo da se stvari stabilizuju.

Iz Udruženja mlinske, pekarske i testeničarske industrije Srbije traže da se odmah ukine zabrana izvoza ili da država otkupi viškove po tržišnim cenama, za robne rezerve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna