PUTINOVA ODLUKA NE POGAĐA SRBIJUZoran Grubišić: Plaćanje u rubljama samo za neprijateljske države

Tanjug

23. 03. 2022. u 20:27

NAJAVOM uvođenja plaćanja ruskog gasa u rubljama predsednik Rusije Vladimir Putin nastoji da očuva devizne rezerve zemlje, stabilizuje rublju, a ta mera usmerena je na takozvane neprijateljske države, što znači da se ne odnosi na Srbiju, izjavio je danas za Tanjug profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

ПУТИНОВА ОДЛУКА НЕ ПОГАЂА СРБИЈУЗоран Грубишић: Плаћање у рубљама само за непријатељске државе

Foto: Arhiva

Putin je danas na sednici ruske vlade najavio da će zemlje koje su Rusiji uvele sankcije zbog vojne intervencije u Ukrajini ubuduće ruski gas plaćati u rubljama.

- Radi se o jednoj meri koja je usmerena na očuvanje deviznih rezervi Rusije i stabilnosti nacionalne valute koja je ugrožena svim ovim događajima i jasno je da je došlo do bekstva kapitala iz Rusije, rekao je Grubišić.

Ocenio je da se radi o opravdanom strahu koji utiče na smanjenje deviznih rezervi Rusije, koje su delimično zarobljene u insotranstvu i postavlja se pitanje ko će ih osloboditi, a rublja za to vreme slabi.

- Ovo je usmereno na kompanije koje uvoze energente iz Rusije. Svi ugovori ostaju važeći u pogledu količina i cena gasa, samo plaćanje mora da se obavi u rubljama. To važi za sve zemlje, kako ih Putin naziva, neprijateljske, ali ne važi za nas, istakao je Grubišić.

Dodao je da će zapadne kompanije koje kupuju ruski gas moći da kupe rublje na Londonskoj berzi ili na nekoj drugoj valutnoj berzi u svetu ili u krajnjoj liniji na berzi u Moskvi.

Grubišić je ponovio da ova promena neće dovesti do izmene klauzula u ugovorima za ruski gas, već da je namera da se nateraju zapadne kompanije da kroz takvu transakciju stabilizuju rusku rublju.

- Kompanije nemaju baš neki izbor i prostor da u kratkom roku nađu zamenu za ruski gas, tako da će morati da prihvate tu odluku. Možda će kasnije moći da smanje zavisnost od ruskih energenata, ali sad nemaju mnogo izbora. Dešava se jedna igra u kojoj se koriste nestandardne mere, ali ni situacija nije standardna, ocenio je Grubišić.

BONUS VIDEO: VIDEO RAKETNOG NAPADA: Pogođena fabrika za remont aviona u Lavovu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ALKARAZ NAVUKAO GNEV SRBIJE NA SEBE: Španac je pokrenuo lavinu koju ne može da zaustavi! Đoković ima navijače koji neće ćutati na nepravdu

ALKARAZ NAVUKAO GNEV SRBIJE NA SEBE: Španac je pokrenuo lavinu koju ne može da zaustavi! Đoković ima navijače koji neće ćutati na nepravdu

NAKON što je Novak Đoković uz mnogo političkih upliva i zakulisanih radnji svrgnut sa mesta broj jedan ATP liste, na njeno čelo zasela su dva španska tenisera - Karlos Alkaraz i Rafael Nadal. Mlađi od njihov dvojice, popularni Karlitos želeo je da tim povodom pošalje poruku svom sunarodniku, a sudeći po lavini koju je pokrenuo zažalio je zbog toga.

04. 10. 2022. u 17:08

Komentari (0)

ČUDO NA ZLATIBORU Zgrada uspešno prkosi gravitaciji: Širi toranj u Pizi (FOTO)