RAT U UKRAJINI PRAVI HAOS NA TRŽIŠTU NAFTE: Moguć globalni šok zbog pada proizvodnje i sankcija

Tanjug

16. 03. 2022. u 12:46

POTENCIJALNI prekid isporuka ruske nafte usled zapadnih sankcija prema Moskvi zbog vojnog sukoba u Ukrajini može izazvati globalni šok na tržištu nafte, upozorava Međunarodna agencija za energiju (IEA).

РАТ У УКРАЈИНИ ПРАВИ ХАОС НА ТРЖИШТУ НАФТЕ: Могућ глобални шок због пада производње и санкција

Foto: Arhiva VN

U „Izveštaju o tržištu nafte" objavljenom danas, IEA predviđa pad proizvodnje sirove nafte u Rusiji za 3,0 miliona barela dnevno od aprila, zbog sankcija i odbijanja uvoznika da kupuju rusku naftu, prenosi agencija Tass.

Samo Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju raspoložive proizvodne kapacitete koji mogu da nadoknade pad ruske proizvodnje nafte, napominju eksperti IEA.

Izvoz ruske nafte i naftnih derivata mogao bi da opadne za 2,5 miliona barela dnevno, navodi agencija.

Sankcije ruskom naftnom i gasnom sektoru, uvedene zbog vojne operacije u Ukrajini koja je počela 24. februara, ne odnose se direktno na zabranu isporuka nafte i gasa iz Rusije. Ipak, i EU i SAD su tokom nekoliko faza uvođenja sankcija u potpunosti zabranile ulaganja u ruski energetski sektor, kao i isporuku tehnologija i komponenti za istraživanje, proizvodnju i preradu sirove nafte na teritoriji Rusije.

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

U međuvremenu, SAD su zabranile i uvoz ruske nafte i naftnih derivata. EU nije uvela direktan embargo na izvoz ruskih ugljovodonika zbog rizika po vlastitu energetsku bezbednost, jer ruska nafta učestvuje sa jednom trećinom u podmirivanju evropske potrošnje, a gas ima udeo od čak 40 procenata.

Čitav niz evropskih naftnih i gasnih kompanija najavio je planove o prekidu veza sa ruskim partnerima, povlačenje iz zajedničkih projekata ili, u najmanju ruku, obustavu ulaganja u buduće projekte. Među njima su Šel, TotalEnerži, Ekvinor, Eni, OMV, Vinteršal Dea, britanski BP i drugi. Evropski partneri takođe odbijaju da kupuju rusku naftu i naftne derivate, navodi Tass.

BONUS VIDEO: NOVO PUTINOVO ORUŽJE: Ruska vojska objavila moćan snimak rakete R-77

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini