RUSIJA OBUSTAVLJA IZVOZ ĐUBRIVA: Đubriva i sirovina za proizvodnju još više će podići cene

Novosti online

08. 03. 2022. u 11:53

RUSIJA bi mogla obustaviti izvoz đubriva, što bi moglo znatno da utiče na već narušenu ponudu na globalnom tržištu.

РУСИЈА ОБУСТАВЉА ИЗВОЗ ЂУБРИВА: Ђубрива и сировина за производњу још више ће подићи цене

Foto N. Živanović

Tamošnje ministarstvo industrije i trgovine preporučilo je u petak obustavu izvoza đubriva sve dok se ne nastave normalne usluge prevoza u i iz Rusije koja je već pogođena mnogim sankcijama, prenosi Blic.

Ta je zemlja prema podacima Geološkog zavoda SAD-a U 2017. godini bila odgovorna za 18 odsto tržišta kalijum karbonata, 20 odsto izvoza amonijaka i 15 odsto uree.

Početkom februara ove godine je već privremeno zabranila izvoz amonijum nitrata, a sve kako bi se njihovi poljoprivrednici obezbedili za predstojeću prolećnu žetvu.

S obzirom na situaciju na tržištu, rast cena, nedostatak đubriva i sirovina za proizvodnju, ova najnovija, za sada preporuka, još više će podići cene i negativno uticati na globalni agrar.

Takođe, nekoliko velikih brodarskih kompanija, uključujući najveće svetske operatere kontejnerskih brodova, AP Moller-Maersk A/S i Mediterranean Shipping Co, privremeno je obustavilo usluge ruskim lukama.

Pored toga, ukrajinske luke na Crnom moru su u središtu ruske intervencije u Ukrajini. Prema informacijama koje navodi Fertilizer Daily, jedno od najvećih hemijskih preduzeća u Ukrajini, Čerkasi Azot gasi se. Ono proizvodi amonijak, amonijum nitrat, ureu. U 2020. proizveo je 66,8 hiljada tona amonijaka, 58,2 hiljada tona amonujum nitrata i 44,4 hiljada tona uree.

Zbog svega ovoga, poljoprivrednici u Evropi, ali i širom sveta ne mogu da dobiju već ugovorene količine đubriva. Pritom cene rastu a svaki dalji rast povećao bi inflatorne pritiske na farmere, koji već plaćaju znatno više cene za gorivo, herbicide, druge hemikalije, seme i radnu snagu.

BONUS VIDEO: NOVO PUTINOVO ORUŽJE: Ruska vojska objavila moćan snimak rakete R-77

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti