SAMO OD PUTARINE 33 MILIJARDE: Naplatna stanica "Pakovraće" u narednih nekoliko meseci biće opremljena sistemom za plaćanje

S. BULATOVIĆ

07. 03. 2022. u 11:12

NAJFREKVENTNIJA deonica auto-puta u Srbiji i dalje je Beograd-Niš. Njom je prošao najveći broj automobila, kamiona i autobusa, a svim auto-putevima lane je prošlo ukupno 62,5 miliona vozila. To je za deset odsto više u odnosu na godinu pre korone i čak 28 odsto više u odnosu na promet zabeležen u 2020. godini, kada je pandemija odložila putovanja za bolje dane.

САМО ОД ПУТАРИНЕ 33 МИЛИЈАРДЕ: Наплатна станица Паковраће у наредних неколико месеци биће опремљена системом за плаћање

Foto Tanjug

U kasu putarskog preduzeća, samo od putarine, lane se slilo 33 milijarde dinara. U odnosu na godinu pre, priliv je veći čak 28 odsto, a u odnosu na prihod iz 2019. godine - uvećanje iznosi 20 odsto.

Putarina je izdašnija iz više razloga. Tokom prošle godine, vozači su plaćali korišćenje oko 820 kilometara puteva i putarina se naplaćivala na 65 naplatnih stanica. Skok naplate u odnosu na 2019. godinu, delom je i zbog činjenice da se u odnosu na nju, putarina naplaćivala na oko 43 kilometra više. Drugi razlog su i veće cene. Korišćenje državnog puta je poskupelo polovinom 2019. godine i to u proseku za 12 odsto. Cenovnik je korigovan i lane, za 1,8 odsto, doduše na dva auto-puta - od Beograda do Čačka i od Beograda do Dimitrovgrada.

Vozači još koji mesec neće plaćati putarinu na delu "Miloša Velikog", od Preljine do Pakovraća. "Putevi Srbije" nedavno su izabrali kompaniju koja će je opremiti sistemom za naplatu putarine. Posao vredan 91,5 miliona dinara poveren je "Institutu Mihajlo Pupin" i "TM-inženjeringu". U "Putevima ne otkrivaju kada će naplata početi, ali se iz odluke o izboru dobavljača vidi da bi postavljenje sistema moglo da potraje tri meseca.

- Naplatna stanica "Pakovraće" izgrađena je u sklopu ugovora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i izvođača radova kineske kompanije CBRC - kažu u "Putevima Srbije". - Otvorena je za saobraćaj 30. januara 2022. godine, kada je puštena u saobraćaj i deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Pakovraća u dužini od 11 kilometara. Otvaranjem deonice auto-puta od Preljine do Pakovraća saobraćajne gužve koje su se stvarale kroz Čačak, naročito tokom sezone letnjih odmora i vikendom postale su prošlost, jer je sav tranzitni saobraćaj preusmeren na novu obilaznicu. O početku naplate putarine na pomenutoj deonici, učesnici u saobraćaju će biti blagovremeno obavešteni.

Postavljanje sistema podrazumeva naplatu, video-nadzor i alarm. Izabrana ponuda ove dve kompanije je zapravo i jedina pristigla na raspisanu javnu nabavku.

ZA 11 KILOMETARA OD 45 DO 270 DINARA

POSLEDNjA otvorena deonica auto-puta "Miloš Veliki" dugačka je 11 kilometara. Iznos putarine je određen po kilometru, tako da će se ovo parče puta, zavisno od kategorije, naplaćivati od 45 do 270 dinara.

SPECIJALNI GOSTI

FORUM će ugostiti tri specijalna gosta - Vladimira Kostića, akademika, profesora i predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, koji će ukazati na ključne faktore budućeg razvoja Srbije, Karlosa Alvarez-Pereiru, člana Rimskog kluba, koji će govoriti o Svetu posle kovida i Branka Milanovića, profesora, istraživača i svetski poznatog autora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)