NA PRETRAZI I DRŽAVNE FIRME: Od juče javno dostupna baza podataka o preduzećima koja su u vlasništvu Srbije

S. B.

28. 12. 2021. u 09:46

NA spisku su i svi akcionari "Dunav osiguranja". Uz državu, koja drži čak 93,59 odsto kompanije, još je 20 firmi i institucija. Među njima su Saobraćajni fakultet, "Srbija Ziđin", "Politika" a. d., FAP... Od juče je javno dostupna jedinstvena baza podataka o firmama u kojima Republika Srbija ima vlasništvo. Deo je Registra privrednih subjekata, koji vodi APR.

НА ПРЕТРАЗИ И ДРЖАВНЕ ФИРМЕ: Од јуче јавно доступна база података о предузећима која су у власништву Србије

Agencija za privredne registre / Foto N. Skenderija

Dostupni su podaci za 314 državnih preduzeća i evidencija će se automatski ažurirati. Pomoćnik ministra privrede Dubravka Drakulić istakla je da je ovo prvi korak u ispunjenju Akcionog plana u okviru Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine.

- Opšti cilj Strategije ogleda se u održivom i efikasnom upravljanju privrednim subjektima u vlasništvu države, što odražava posvećenost Vlade reformi ove oblasti, povećanju koristi od državnog vlasništva za građane, kao i ostvarivanju strateških i razvojnih ciljeva i zaštite opšteg interesa Republike Srbije - rekla je Dubravka Drakulić. - Započeta reforma javnih preduzeća će se nastaviti na sveobuhvatan način i proširiti, što će predstavljati važnu polugu u razvoju sveukupne ekonomije Republike Srbije. Baza podataka koju smo danas predstavili omogućiće dostupnost mnogih podataka do kojih se do sada dolazilo na teži način, ali i predstavlja još jedan korak u digitalizaciji privrede.

Direktor APR Milan Lučić naveo je da ova institucija trenutno vodi deset registara.

- Zajedno sa resornim ministarstvom napravili smo Elektronsku evidenciju privrednih subjekata u kojima Republika Srbija ima vlasništvo - rekao je Lučić. - U okviru evidencije se objavljuje pregled poslovnih podataka, pravni status i procenat učešća države u vlasništvu privrednih subjekata, podaci o osnivanju i promenama registrovanim u tim i drugim subjektima...

STRATEGIJA UPRAVLjANjA

STRATEGIJA državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, izrađena uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj - napominju u Ministarstvu privrede. - Predstavlja jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!