MALI NA POTPISIVANJU VAŽNOG SPORAZUMA: Beograd će biti savremena metropola, sa tri linije metroa (VIDEO)

Novosti online

03. 11. 2021. u 14:03 >> 14:12

UGOVORNI sporazum za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju potpisan je danas u Beogradu.

МАЛИ НА ПОТПИСИВАЊУ ВАЖНОГ СПОРАЗУМА:  Београд ће бити савремена метропола, са три линије метроа (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Potpisivanju su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, kao i predstavnici kompanije Pauerčajna.

Nakon potpisivanja sporazuma, prikazan je kratak film o izgradnji metroa, koji je od velikog značaja za građane prestonice.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obratio se prisutnima.

- Danas se u Beogradu desila istorija, ovaj projekat čekamo 51 godinu. Danas posebno treba da zahvalimo predsedniku Vučiću, trebalo je izdvojiti 4, 6 milijardi evra za izgradnju prve dve linije metroa. Hvala i ministrima Malom i Momiroviću. Sve naše prigradske opštine biće povezane sa gradom modernom gradskom železnicom  - rekao je Vesić.

- Danas je veliki dan za Beograd i Srbiju. Reč je o ozbiljnom radu u svakom smislu. Ovakvi projekti jako su teški i skupi. Jedan grad veličine kao što je Beograd ne može da se razvija bez metroa. Ovaj projekat radimo za naše građane, za našu privredu. Uveren sam da za nekoliko dana krećemo ozbiljne radove - kazao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Jang Fan, predstavnik kompanije Pauerčajna, zahvalio se na poverenju datom kompaniji.

- Danas smo uspešno potpisali ugovor. Ovaj projekat je od velikog značaja. Mislim da ćete svi dati podršku - kazao je Fan.

Foto: Tanjug

- Potpisivanjem današnjeg ugovora zvanično počinjemo sa izgradnjom prve linije metroa, 22. novembra na Makiškom polju videćete mašine, kreću radovi - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

- Polako, ali sigurno Beograd se okreće šinskom sistemu, koji je ekološki prihvatljiv, efikasniji i brži, da rešimo saobraćajne guževe. Beograd će biti savremena metropola, sa tri linije metroa. Krećemo sa ostvaranjem sna, koje su generacije pre nas sanjale - kazao je Mali. Ministar je naglasio da taj san znači lepšu i bolju budućnost, kao i da je beogradski metro simbol uspeha i jake Srbije.

Mali je istakao da je to ostvaranje sna velikog broja građana Beograda i Srbije, koji datira unazad 50 godina.

Potpisivanje današnjeg ugovora, kaže ministar, posledica je višegodišnjeg napornog rada Vlade Srbije, Grada Beograda, kao i francuskih i kineskih partnera.

Foto: Tanjug

Ministar je detaljno izneo kada će koja faza biti završena.

- Početak radova na Makiškom polju je 22. novembar, ono što nas dalje očekuje je potpisivanje Ugovora za izgradnju depoa, februara meseca 2022. U martu 2022. potpisivanje Ugovora za izgradnju pristupnih saobraćajnica na području Makiškog polja, u junu potpisivanje ugovora za izgradnju stanica i tunela za prvu liniju, a u novembru počinje izgradnja depoa na području Makiškog polja. Početak radova na izgradnji pristupnih saobraćajnica nas očekuje u maju mesecu 2023. godine, a na izgradnji stanica u septembru iste godine, dok je izgradnja tunela planirana za decembar. U februaru 2024. počeće nabavka vozova i testiranja. Završetak prva linije metroa biće 2028. godine. Početak izgradnje stanica za drugu liniju metroa počeće 2025, a izgradnja tunela 2026, dok se završetak radova na izgradnji druge linije metroa očekuje 2030. godine - kazao je Mali.

Kako je istakao, paralelno sa gradnjom metroa, radiće se i na proširenju BG voza i tramvajske mreže.

- Vlada Srbije obezbedila je sav potreban novac za izgradnju. Spremni smo da investiramo u važne projekte. Da nije predsednika Vučića, ne bismo ni danas bili ovde. Za ovaj istorijski poduhvat želim da mu se ovom prilikom zahvalim. Stvaramo istoriju, ne po prvi put, ali jako sam ponosan - dodao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave