JEFTINIJE "HALO" KA EU TEK 2023: Inicijativu za niže cene mobilnog saobraćaja sa zemljama Evropske unije pozdravili svi operateri

B. Caranović

21. 10. 2021. u 09:07

DEKLARACIJA usvojena nedavno na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, u Sloveniji, sadrži plan da se smanji cena rominga.

ЈЕФТИНИЈЕ ХАЛО КА ЕУ ТЕК 2023: Иницијативу за ниже цене мобилног саобраћаја са земљама Европске уније поздравили сви оператери

Foto AP

To bi i za žitelje Srbije imalo veliki značaj, jer je sada prosečna maloprodajna cena prenosa podataka i korišćenja interneta za građane Zapadnog Balkana prilikom rominga u EU 43 puta veća od one unutar regiona.

Kako domaći mobilni operateri kažu, niže cene bi mogle da se očekuju najkasnije 2023. godine. Prema Izveštaju o romingu između Zapadnog Balkana i EU koji je objavilo Veće za regionalnu saradnju, trenutna cena odlaznih poziva je 5,6 puta veća, a tekstualne poruke 6,5 puta skuplje nego u komšijskim zemljama.

Kako su nam u "Telekomu" rekli, trenutno postoji inicijativa da se kroz postepeno smanjenje cena rominga između regiona Zapadnog Balkana i EU, krajnjim korisnicima usluga mobilne telefonije omoguće jeftiniji mobilni prenos podataka, SMS i razgovori.

- Inicijalni predlog je bio da se započne sa snižavanjem cena roming saobraćaja, sukcesivno i to počev od 2023. s tim da će se intenzivno u narednom periodu raditi na tome da do snižavanja cena roming saobraćaja dođe i pre ovog roka - kažu iz ove kuće.

- U ovom momentu, razmatra se stepen snižavanja cena rominga te se ne zna konkretno o kolikom sniženju će biti reč. Od početka smo podržali ovu inicijativu, koja je još jedan korak u pridruživanja u EU, ali i zbog benefita za korisnike i privredu. Osim toga, realizacijom ovog sporazuma, biće omogućene ponuda i usluge koje su do sada bile nedostupne većini korisnika zbog visokih cena te se pozitivan uticaj očekuje i u pogledu obogaćenja ponude a sa ciljem zadovoljavanja potreba potrošača i biznis korisnika.

Foto N. Skenderija

Ovu inicijativu pozdravili su i iz "Telenora" i A1, a trenutno nemaju detaljne informacije o tome koliko će sniženje iznositi niti kako će se sprovoditi.

Cena rominga za krajnje korisnike ovog operatera, kako kažu, zavisi od visine veleprodajnih troškova koje naplaćuju operateri iz EU.

- Posle uspešne primene u regionu Zapadnog Balkana postoje očekivanja da se ova regulativa proširi i na region Evropske unije - kažu u A1.

- Za uspešnost inicijative neophodno je da smanjivanje cena bude sprovedeno kako od operatera koji posluju u regionu Zapadnog Balkana, tako i od operatera koji posluju u Evropskoj uniji.

 

Papreni minuti

TRENUTNE cene rominga kada se neko odavde nađe u zemljama Evropske unije su paprene. U zavisnosti da li se boravi u zemljama Zone 1, u kojoj su Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Ruminija, ili u Zoni 2, gde su Francuska, Nemačka, Slovenija i ostale, cena minuta odlaznog poziva je od 102 do 150 dinara, dolaznog od 36 do 42, poruka 24 do 30, a jednog megabajta interneta od 614 do 737 dinara. Cene rominga sa Grčkom su povoljnije - odlazni poziv košta 19, dolazni tri, a SMS četiri dinara.

Krajnje vreme

MAJLINDA Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju, poručila je da je sa vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana i Evropskom komisijom, napravljen plan kojim se utire put za smanjivanje cena rominga. Ona je naglasila da je krajnje vreme da se to dogodi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!