TURISTIČKE AGENCIJE BI PARE ZA VAUČERE DA VRATE KASNIJE: Od 250.000 vrednosnih papira dosad iskorišćeno 60 odsto

J. Subin

08. 09. 2021. u 10:45

TURISTIČKE agencije u Srbiji nadaju se da će im biti produžen rok za korišćenje vaučera za zamenska putovanja, kako ne bi morali od januara sledeće godine da vraćaju novac ili bar da im država pomogne kreditima, kako bi mogli da isplate putnike. Dosta vaučera je ostalo neiskorišćeno.

ТУРИСТИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ БИ ПАРЕ ЗА ВАУЧЕРЕ ДА ВРАТЕ КАСНИЈЕ: Од 250.000 вредносних папира досад искоришћено 60 одсто

Foto M. Anđela

Turisti očekuju da će im već početkom sledeće godine pare biti uplaćene, na osnovu Uredbe o zamenskim putovanjima koje je usvojila Vlada Srbije.

Agencije su podelile 250.000 vaučera, a realizovano ih je oko 60 odsto, ispričao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. Kako kaže, dosta vaučera je neiskorišćeno, a stranci ne žele da vrate novac, već ostavljaju mogućnost da se realizuju bilo kad.

- Italija je produžila zakonski rok za povraćaj do 2023. godine, a Slovenija je obezbedila kredite agencijama za vraćanje novca - ispričao nam je Seničić. - Tu inicijativu smo i mi poslali i sve ide u tom pravcu da bude rešeno, ali tek krajem septembra ćemo nešto više znati.

Direktor JUTA objašnjava da je njihova inicijativa slovenački model. Da se obezbede krediti isključivo za povraćaj novca, po osnovu garancije vlasnika i na duži vremenski rok za vraćanje.

Foto Tanjug

Aleksandar Seničić

- To, međutim, mora da prati produžetak Uredbe bar za šest meseci, jer krediti ne mogu biti dobijeni pre marta ili aprila - smatra Seničić.

- I putnicima bi ta opcija bila bolja. Jer ukoliko se bude insistiralo na povraćaju sada, mnogo agencija će proglasiti stečaj. To će biti kraj za njih, a pitanje osiguranja je vrlo diskutabilno u pandemiji.

Vlada Srbije donela je prošle godine Uredbu o zamenskim putovanjima, kojom je zbog pandemije i nemogućnosti putovanja produžen rok za korišćenje uplaćenih aranžmana do januara 2022. kada su agencije dužne da vrate novac putnicima koji ih nisu iskoristili. Procenjuje se da je vrednost nerealizovanih putovanja do 25 miliona evra.

Kako kaže Seničić, sezona je solidna. Neke destinacije, poput Crne Gore, Albanije i Egipta bolje su prošle nego ranije. Isto je i sa Turskom. Grčka je na nekih 55 do 60 odsto, u odnosu na ranije.

- Nije dovoljna jedna solidna sezona da se zaradi za dve godine nerada, bez pomoći države - rekao je Seničić.

SUBVENCIJE ZA ODMOR U SRBIJI

UDRUŽENjE "Moja Srbija" uputilo je Ministarstvu turizma inicijativu za odobravanje kvote od 250.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji u 2022. Tokom prethodnih godina dodatni vaučeri se razdele u samo nekoliko sati. Osim stvaranja nezadovoljstva među građanima koji nisu stigli da predaju formulare, takav pristup stvara i značajne probleme za ugostitelje, jer veliki broj rezervacija ostaje neiskorišćen.

- Na osnovu sedmogodišnjeg iskustva, koliko traje akcija podele vaučera za odmor u Srbiji, zaključili smo da je 250.000 vaučera optimalna količina koja bi zadovoljila potrebe naših građana - rekao je Milan Ristić iz udruženja "Moja Srbija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a