MLEKO DALEKO OD ZARADE: Mnogi stočari u Srbiji, iako pozdravljaju pomoć države, traže veću otkupnu cenu

J. Subin

24. 08. 2021. u 10:27

MLEČNO govedarstvo je na ivici propasti. Otkupne cene mleka, koje se kreću od 26 do 37 dinara, primorale su stočare da rasprodaju krave. Proizvođači mleka, ističu da ne žele socijalnu pomoć, već da mogu da opstanu i žive od svog rada. Najavljeno povećanje premije za mleko sa sedam na 10 dinara, tek će minimalno poboljšati njihovu situaciju. Ipak, kako kažu stočari, potrebno je da otkupljivači podignu cenu.

МЛЕКО ДАЛЕКО ОД ЗАРАДЕ: Многи сточари у Србији, иако поздрављају помоћ државе, траже већу откупну цену

Foto N. Fifić

- Nama znači svaki dinar koji dobijemo od države, ali mi hoćemo da nam se plati ono što zaradimo - rekla nam je Olivera Latinović, iz Nakova kod Kikinde, koja ima oko 200 grla. - Nismo mi socijalna kategorija da nam neko nešto udeljuje. Ogromna je razlika u ceni otkupa i koliko mlekare kasnije prodaju. Nas košta 56 dinara da proizvedemo litar mleka, a prodajemo ga od 26 do 36 dinara. Na to treba dodati premiju države od sedam dinara. Ta tri dinara neće nama ništa mnogo pokriti, ali će biti veliki izdatak za budžet. Nas ne treba da plaća država, ali treba da se odredi minimalna proizvođačka cena. Neka je izračuna bilo koji ekspert, ako nama ne veruju.

Prema rečima Latinovićeve, otkupljivači ne žele da podignu cenu. Stočni fond je sve manji, pa u mlečnom govedarstvu neće ostati ni 30 odsto.

- Ljudi više nemaju novca za hranu - govori Latinovićeva. - Prodaju krave za klanje, jer neće da budu u gubitku. Svaki dan, kada mi izađe kamion sa mlekom, u minusu sam 30.000 dinara. U ovaj posao smo uložili previše novca i ljubavi da bi lako odustali, ali je situacija sve gora. Otkupna cena mleka nam je ista od 2011. godine.

Ništa zadovoljniji nije ni Radomir Bagić, mlekar iz Mošorina. Kako nam je ispričao mleko prodaje za 36 dinara po litru, mlekari iz Uba.

- Nama koji nemam državnu zemlju u zakup nadležni su obećali naftu i jednu premiju viška, ali od toga još ništa nije bilo - rekao nam je Bagić. - U Republici Srpskoj premija za mleko je 15 dinara, a kod nas sedam. Teško je izdržati sve namete koje imamo. Stočna hrana je poskupela. Dobijamo od države 25.000 po grlu, ali kad od toga odbijemo šta sve treba da platimo, ne ostane nam ni 12.000 dinara.

MLEKOMATI

BILO bi dobro kada bi nam neko obezbedio "mlekomate", pa da građani mogu sami da dođu, plate i znaju šta kupe. A, mi ćemo se dogovoriti kako to da punimo, ako bi bili postavljeni po gradovima. Bio je jedan na Zlatiboru, ali bi bilo dobro kada bi ih imali najmanje 50, po celoj zemlji, ispričao nam je Bagić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)