REKE "SAKRILE" PESAK I ŠLJUNAK: Na pragu smo nestašice jednog od glavnih građevinskih materijala čija je potrošnja uvećana

J. Subin

23. 08. 2021. u 13:44

NIZAK vodostaj na rekama preti da ostanemo bez peska i šljunka jer poslednjih nedelja ne može da ga nanese voda!

РЕКЕ САКРИЛЕ ПЕСАК И ШЉУНАК: На прагу смо несташице једног од главних грађевинских материјала чија је потрошња увећана

Foto Shutterstock

Potrošnja je poslednjih 20 godina drastično povećana, pa stručnjaci upozoravaju da nestašica, ne preti samo u Srbiji, već i regionu.

Kako ukazuje Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, brine i nelegalna eksploatacija, jer je, kako kaže, pitanje kako se pesak i šljunak na nekim mestima vade, s obzirom na to da je dozvoljeno uzeti samo onoliko koliko voda nanese.

- Ne možemo potrošiti više od onog što voda nanese. Sve više od toga ugrožava okolinu, utiče na kvalitet, pa i na cenu. Dobar deo peska vadi se ilegalno, čime se uništavaju priobalja reka i pokreću klizišta - kaže Rodić.

- Ukoliko se mnogo peska zahvati oko reka, okolina će ostati bez vode, jer će se spustiti nivo. Bunari će presušiti. S druge strane, ukoliko se ne eksploatiše, ti delovi će se brzo zatrpati i poremetiće se rečno korito. Zbog toga je važno da se održava određen nivo.

Naš sagovornik podseća da je eksploatacija peska i šljunka doskoro bila u nadležnosti lokalnih samouprava, a da je sada, kako kaže, konačno država to preuzela na sebe.

- "Srbijavode" su te koje su glavne za slivove u našoj zemlji, one kontrolišu nivo reka, samim tim, trebalo bi i eksploataciju šljunka i peska.

Prema rečima Rodića, kada se budu sredili slivovi, Srbija će imati i zdraviju pitku vodu. U slučaju da se to ne uradi, UN su, tvrdi naš sagovornik, predvidele da će kroz našu zemlju protok vode biti za 40 odsto manji nego što je sada.

- To znači da će doći do ogromnog nedostatka građevinskog materijala, šljunka i peska pre svega - ističe Rodić, dodajući da što pre treba urediti Moravski sliv i brane na Rzavu.

"MORAVAC" I "PODUNAVAC"

Potrošnja peska i šljunka u Srbiji iz godine u godinu drastično raste. Rodić kaže da, srećom imamo onaj pravi pesak koji se koristi za građevinu i građevinske proizvode, kao što su "podunavac", "moravac", i onaj iz Drinskog sliva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega