FIRME OPSTAJU DOK STIŽE POMOĆ: Državna podrška tokom pandemije smanjila broj pokrenutih stečajnih postupaka

S. BULATOVIĆ

19. 08. 2021. u 11:17

PROBLEMI u poslovanju u stečaj su, tokom prvih sedam meseci ove godine, oterali 217 preduzeća. Korona je pojedine delatnosti skoro potpuno blokirala. Mnogi beleže daleko manje prihode.

ФИРМЕ ОПСТАЈУ ДОК СТИЖЕ ПОМОЋ: Државна подршка током пандемије смањила број покренутих стечајних поступака

Foto Shutterstock

Na put ka bankrotu krenulo ih je manje nego ranijih godina. Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, u istom periodu 2020, stečaj je pokrenut nad 224 firme, a godinu pre nad - 305.

Podaci ALSU ukazuju na smanjenje broja otvorenih stečajnih postupaka. Ekonomisti, međutim, upozoravaju da brojke ne treba gledati sa prevelikim optimizmom. Prava slika stanja privrede videće se kada presuše državne dotacije.

- U ekonomskoj krizi smo praktično već godinu i po dana - ističe Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta. - Nije logično da u takvim vremenima bude manji broj stečajeva. Logično bi bilo da on, u ovakvoj situaciji, pogađa naročito mala i srednja preduzeća koja nemaju tržišnu poziciju. Država, međutim daje izdašnu pomoć i vlasnici preduzeća kalkulišu. Drže otvorene firme. Teško im je, na ivici su noža. Oni začas mogu da skliznu i nagore i nabolje. Pravo stanje će se pokazati tek kada se završi pandemija. Znatno će se smanjiti broj malih i srednjih preduzeća. Neki će prirodno propasti, a neki će ugasiti firme, jer više nema pomoći države.

Prosečno vreme trajanja za postupke koji su pokrenuti po Zakonu o stečaju iz 2009. je godinu i osam meseci. U slučaju postupaka pokrenutih po Zakonu iz 2004. godine - u stečaju provedu tri godine i deset meseci.

BEZ REŠENjA DVE DECENIJE

NAJDUŽI stečajni postupak se vodi nad dužnikom Zemljoradnička zadruga "Stara Moravica" iz Stare Moravice.

Postupak je otvoren 9. 2. 2001. godine po jednom zakonu, a zatim nastavljen po drugom, kada je za stečajnog upravnika imenovana Agencija za privatizaciju, sada Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, rešenjem Privrednog suda u Subotici od 23. 10. 2007. godine, a koji još uvek nije okončan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna