ZABORAVNIMA NA RAČUN DODAJU KAZNU OD 11 ODSTO: Rok za uplatu treće rate poreza na imovinu za 2021. godinu ističe u ponedeljak 16. avgusta

S. B.

12. 08. 2021. u 12:46

PONEDELjAK 16. avgust poslednji je rok do kada vlasnici nepokretnosti u Srbiji mogu da izmire treću ratu poreza na imovinu. Svi koji zaduženje ne izmire do zakonskog roka, moraju da računaju i na zateznu kamatu. Ona u slučaju poreskih obaveza iznosi 11 odsto na godišnjem nivou.

ЗАБОРАВНИМА НА РАЧУН ДОДАЈУ КАЗНУ ОД 11 ОДСТО: Рок за уплату треће рате пореза на имовину за 2021. годину истиче у понедељак 16. августа

Foto Ž. Knežević

Porez na imovinu fizičkih lica plaća se kvartalno - u februaru, maju, avgustu i novembru. Obično 15. u tom mesecu. Ovog puta to pada u nedelju, pa obveznici imaju dan više.

- Prema Zakonu o porezima na imovinu, porez na imovinu fizička lica plaćaju tromesečno, u iznosu utvrđenom rešenjem, u roku od 45 dana od dana početka tromesečja - pojašnjavaju u Sekretarijatu za javne prihode Beograda. - Poslednji dan za uplatu treće kvartalne rate poreza na imovinu je 16. avgust 2021. godine. Naime, Zakon o opštem upravnom postupku propisuje da ako poslednji dan roka pada na dan u kome organ ne radi, rok ističe kad protekne prvi naredni dan.

Vlasnici nepokretnosti, ukoliko žele, porez mogu da plate i u manje rata, pa i odjednom, do dospelosti poreske obaveze za svako tromesečje.

- Ukoliko poreski obveznici ne ispoštuju zakonom propisane rokove za uplatu svih javnih prihoda pa i poreza na imovinu, obračunava se i plaća kamata po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije, uvećanoj za deset procentnih poena - objašnjavaju poreznici. - S obzirom na to da je referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije trenutno utvrđena u visini od jedan odsto, to je visina kamatne stope koja se primenjuje kod obračunavanja kamate na neblagovremeno plaćene i neplaćene javne prihode 11 odsto na godišnjem nivou.

Poreska osnovica je vrednost nepokretnosti, a nju određuje lokalna samouprava na osnovu podataka o prosečnim cenama u prometu nekretnina. Vrednost nepokretnosti, osim zemljišta, može se umanjiti za amortizaciju po stopi do jedan odsto godišnje, a najviše do 40 odsto. Zakon opštinama i gradovima daje mogućnost da oporezuju imovinu stopom od 0,4 do dva odsto. Zemljište u vlasništvu građana se oporezuje do 0,3 odsto.

PRINUDNA NAPLATA

BEOGRADSKI Sekretarijat za javne prihode utvrđuje porez na imovinu za oko 800.000 obveznika, a naplata se prati na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou. Za obveznike koji u celosti ili delimično o dospelosti ne plate porez šalje se opomena, kojom se nalaže da dospeli iznos plate odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema opomene, sa obračunatom kamatom. Ako se dospeli porez ne plati ni po opomeni, stvoreni su uslovi za početak postupka prinudne naplate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!