MINISTAR MALI OBJAVIO ODLIČNE VESTI: Potvrđena ocena kreditnog rejtinga Srbije, najavljen i značajan rast BDP-a

Novosti online

11. 06. 2021. u 22:27

MINISTAR finansija Siniša Mali objavio je večeras da je rejting agencija Standard and Poor’s u izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Srbije i pohvalila uspeh naše zemlje u procesu vakcinacije, kao i da se očekuje brz oporavak ekonomije i ostvarenje značajnog rasta BDP-a.

МИНИСТАР МАЛИ ОБЈАВИО ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ: Потврђена оцена кредитног рејтинга Србије, најављен и значајан раст БДП-а

Foto: Instagram

- Rejting agencija Standard and Poor’s, u izveštaju koji je večeras objavljen, potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou „BB+/ B“ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje - objavljeno je na Instagram nalogu ministra Malog.

- Agencija pohvaljuje uspeh koji je Republika Srbija ostvarila u procesu vakcinacije, zahvaljujući čemu je Republika Srbija jedna od vodećih zemalja u pogledu broja vakcinisanog stanovništva, što će doprineti daljoj stabilizaciji ekonomskih prilika u zemlji. - stoji dalje u saopštenju.

- Takođe, S&P u svom izveštaju naglašava da su veliki i sveobuhvatni paketi mera podrške doprineli minimalnom padu bruto domaćeg proizvoda u 2020. godini od svega 1%. Agencija već u toku tekuće godine očekuje oporavak ekonomije i procenjuje da će biti ostvaren značajan rast bruto domaćeg proizvoda od čak 5% u 2021 godini, kao i kontinuiran rast u narednim godinama.

- Agencija S&P ističe da je Republika Srbija ušla u ovu krizu spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama, čime je stvorena osnova za održivi privredni rast i obezbeđen prostor za kreiranje paketa mera podrške privredi i stanovništvu.

- Umereni nivo javnog duga pre pandemije, stvorio je dovoljan fiskalni prostor za ograničavanje anticikličnih mera i ublažio ekonomski pad izazvan pandemijom. Već od sledeće godine očekuje se stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.

S&P naglašava da ukoliko se povećanje priliva stranih direktnih investicija, primanja od izvoza i deviznih rezervi nastavi, i pored svih rizika, stvoriće se objektivni uslovi za povećanje kreditnog rejtinga Republike Srbije. - stoji na kraju saopštenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo