USPON SUBOTIČKOG IT SEKTORA: Grad na severu Bačke dom uspešnih kompanija

J. Su. - S. B.

01. 02. 2021. u 11:11

NAPREDAK informacionih tehnologija omogućio je da lokacija više nije presudan faktor za poslovanje što je iskoristila Subotica u kojoj postoji dvadesetak kompanija iz ove oblasti koje zapošljavaju više od 1.200 ljudi, od toga više od 500 visoko kvalifikovanih kadrova.

УСПОН СУБОТИЧКОГ ИТ СЕКТОРА: Град на северу Бачке дом успешних компанија

Foto Privatna arhiva

Posluju na globalnom i lokalnom tržištu čineći ovaj grad na severu Bačke jednim od najvažnijih centara za razvoj IT kadrova u zemlji.

Prepoznajući značaj razvoja IT sektora, Privredna komora Srbije-RPK Subotica sarađuje sa subotičkim IT klasterom na promociji ovih kompanija, procesa digitalizacije i aktivnosti Centra za digitalnu transformaciju PKS.

- Interesovanje za IT sektor u Subotici se nije razvilo preko noći - kaže Oliver

Guganović, koordinator IT Klastera u Subotici. - Uspon subotičkog IT je višegodišnji trend. Najveća promena za IT sektor u Subotici je odluka da se zajednički radi aktivno, strateški i planski, i da pokušamo da skrenemo pažnju sugrađana, kao i celoj regiji, gradu i državi, na Suboticu koja je u usponu u domenu IT.

Dualno obrazovanje

Tri IT kompanije iz Subotice su akreditovane, dok je još jedna kompanija u procesu akreditacije za dualno obrazovanje, a obrazovni profil "tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje" na Politehničkoj školi u Subotici jedini je ovakav profil u sistemu dualnog obrazovanja u celoj republici.

Najveći deo promena iznele su kompanije koje su prepoznale potencijal sredine i odlučile da zajedničkim delovanjem sa obrazovnim ustanovama stvaraju bolju sredinu za buduće generacije.

Foto Privatna arhiva

"Noć istraživača", projekat tokom koga su Subotičani mogli da posete radne prostore i upoznaju se sa IT kompanijama i njihovim delovanjem, višegodišnja tradicija održavanja konferencije IT4Business na Paliću sa predavačima iz Evrope, projekat CHECK-IT prekogranične saradnje namenjen podršci i pomoći u poslovanju startapova, kao i stručna predavanja u vezi poslovanja, samo su neke od aktivnosti ovog klastera kako bi se unapredila svest o značaju i razvoju IT zajednice u svakodnevnom poslovanju.

Snažan IT sektor

- Redovno učestvujemo na događajima koje organizuje RPK u Subotici. Bili smo učesnici na međunarodnom regionalnom sajmu Subotički sajam 2019, gde je jedna IT kompanija iz Subotice dobila nagradu za najuspešnijeg izlagača - kaže Guganović. Dodaje da su PKS i RPK prepoznale značaj i pomogle organizaciju IT4Business konferencije 2019, kada su predstavljene aktivnosti Centra za digitalnu transformaciju PKS.

- Digitalizacija je neminovna za razvoj industrije. Mislim da su svi imali priliku da to vide u prethodnoj godini - kaže Guganović.

- Bitno je da mikro i mali preduzetnici budu u toku sa zahtevima tržišta. To će im pružiti šansu za rast i borbu na tržištu. IT je privredni sektor sa najvećim i najbržim rastom, gde možemo da stanemo rame uz rame sa mnogo većim sredinama i budemo ravnopravni. Važno je da Grad i država prepoznaju potencijal i podrže razvoj IT sektora u prirodnim smerovima

Kako naš sagovornik ističe, edukacija u ovoj oblasti je bitna, pogotovo za preduzetnike koji se još nisu odlučili za digitalizaciju svojih biznisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove