Privrednici očekuju da naprave dobre poslove u Mostaru

Novosti onlajn

16. 04. 2024. u 14:44

U Mostaru je danas počeo 25. Međunarodni sajam privrede, a više od 100 privrednika iz Srbije očekuju dobre sastanke, nove kontakte, poslove i veći izvoz. Nacionalni paviljon Srbije posetili su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri saobraćaja i trgovine Srbije Goran Vesić i Tomislav Momirović i razgovarali sa našim privrednicima.

Привредници очекују да направе добре послове у Мостару

Foto: Bojana Lalović

„Na mostarskom sajmu privrede predstavlja se 26 kompanija iz Srbije poljoprivredno-prehrambenog sektora, metalske i hemijske industrije, industrije nameštaja, transporta, reciklaže, logistike, kao i projektovanja u industriji i proizvodnje agrodronova. Siguran sam da će naše firme ostvariti odlične kontakte, imati kvalitetne sastanke i dogovoriti nove poslove. Ovo je najveći i najznačajniji privredni sajam u BiH i na njemu učestvuje više od 20 zemalja iz regiona i EU“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije.

Foto: Bojana Lalović

Dodaje da će obnavljanje leta između Beograda i Mostara omogućiti mnogo bolje veze među privrednicima, turistima i građanima i podseća da je Bosna i Hercegovina jedan od najznačajnijih partnera Srbiji, naša druga izvozna destinacija. Spoljnotrgovinska razmena je oko tri milijarde evra, suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra. Razmena usluga Srbije i BiH vredna je oko 760 miliona evra, od čega je naš suficit oko 130 miliona evra.

Prvi put na sajmu u Mostaru je Agrodron tim, Asocijacija za bespilotne sisteme u privredi. „Naš glavni zadatak jeste da razmenjujemo znanja i iskustva. U današnjoj proizvodnji konkurentnost zavisi od najefikasnije i najproduktivnije proizvodnje koje mi svojim znanjem možemo da ostvarimo. U tom smislu svi imamo neka iskustva, domaćini ovde i poljoprivredni proizvođači iz regiona, ali i mi kao izlagači i ta interakcija je dragocena, da ih upoznamo sa najboljim svetskim praksama, i naučimo o njihovim izazovima“, rekao je Momir Alvirović predsednik Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi, suosnivač Agdrodron tima.

Foto: Bojana Lalović

Alvirović je dodao da je Agrodron među prvima u svetu u toj oblasti i da su do sada organizovali jako veliki broj proizvodnih i akademskih i naučnih ogleda i razvili veliki broj znanja i praksi koje mogu da se primene u korist zajedničke ekonomske dobrobiti svih u regionu, ali i šire.

Foto: Bojana Lalović

Velizar Perunović iz Milšped Grupe smatra da je vrlo dobro što su na Sajmu prisutni kao izlagači. „Ovo je prva godina da smo izlagači, inače treća godina da smo na samom sajmu. Vrlo nam je bitno da smo prisutni, zato što region ovaj u kom se nalazimo je jako plodonosan. Ima jako interesantnih firmi kojima mi možemo ponuditi našu uslugu. S obzirom da smo najveći logističar na Balkanu, prisutni smo na tri kontinenta u 15 zemalja i siguran sam da naša usluga može adekvatno i ovde da se prepozna“, rekao je Perunović. Očekuje da kontakti na Sajmu doprinesu povećanju robne razmene između država i regiona.

Učešće srpskih firmi na ovoj regionalnoj sajamskoj smotri organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a na sajmu u Mostaru izlažu: DAMAR KONFIT, GALEB METAL, ŽITOPROMET-MLINPEK, DESTILERIJA POREČJE, ESO TRON, AGRODRON, RESOR, GRIN MAGNETIK, GRADINA CINK, ADONIS, EUROCONS GROUP, FEMAN, DPS KLAS, METAL-FLEKS, PINK ĆEVABDžINICE, MLADOST LESKOVAC, TEHNOMARKET, NATURAL SYSTEM, HRANA PRODUKT, ER SRBIJA, VINARIJA ALEKSIĆ, FRIGLO, ZADRUGA 100 ŽENA, MTM SIRELA, JELA JAGODINA, MILŠPED.

Na sajmu su i predstavnici 40 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, iz Rasinskog, Moravičkog i Raškog orkuga, koji će sutra učestvovati na poslovnim susretima privrednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene