Čadež i Rafuna: Privreda ne sme da stane

Novosti online

16. 06. 2023. u 18:14

MARKO Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i Ljuljzim Rafuna, predsednik Privredne komore Kosova, pozvali su danas partnere iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da učine sve što je u njihovoj moći da se održi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i omogući ekonomski rast i razvoj regiona, kao i poslovanje bez barijera.

Чадеж и Рафуна: Привреда не сме да стане

Foto: PKS

- Ekonomija ne može da stane, jer život ne može da stane. Blokada biznisa u regionu šteti svima na Zapadnom Balkanu ali i kompanijama iz EU - poručio je Čadež nakon sastanka u Podgorici koji je održan u sedištu Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

Predsednik PKS podseća da polovinu robe proizvedene u Srbiji, vrednosti skoro 200 miliona evra, koja se plasira na Kosovo i Metohiju proizvode kompanije investitori iz EU dok kosovske firme u svojoj proizvodnji koriste dve trećine sirovina i poluproizvoda poreklom iz Srbije. 

- Imamo kompanije koje zajedno rade, imaju zajedničke poslove i proizvode koje izvoze na treća tržišta - naglašava Čadež. 

Foto: PKS

- Kolega Rafuna i ja smo u stalnom kontaktu od početka ove krize, pre dva dana, i trudimo se da damo doprinos i ubedimo politiku da zaustavljanje poslovanja i blokada privrede ne može da bude rešenje. To nije samo problem Beograda i Prištine nego utiče na protok robe u celom regionu - dodaje predsednik PKS. 

Zahvaljuje crnogorskom ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću na gostoprimstvu i ukazanoj mogućnosti da se iskreno razgovara o rešavanju problema. 

- Neverovatno je da 2023. godine razgovaramo o tome da hiljade kamiona stoji na granicama i da zabranjujemo protok robe, ljudi i kapitala - navodi Čadež. 

Rafuna ukazuje da biznis mora da bude iznad politike, da je važna stabilnost u regionu kako bi privrede što bolje sarađivale i privlačile investitore.

- Radimo da eliminišemo sve prepreke našem biznisu i da imamo što više investitora u regionu - kaže Rafuna i apeluje na međunarodne partnere da se sva sporna pitanja reše kroz dijalog. 

Foto: PKS

Ministar Đurović poručuje da se samo privrednom saradnjom može postići zajednički cilj, a to je mir i stabilnost u regionu. Zahvalio je Čadežu i Rafuni na zalaganju da se dijalogom reše svi izazovi. 

U zajedničkom saopštenju KIF ZB6 podržao je sve napore u pravcu rešavanja otvorenih pitanja u okviru procesa koje podržavaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Pozivamo države članice Kvinte i Evropske unije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi podržale deeskalaciju situacije iznošenjem jasnog plana aktivnosti koji sadrži mere za uspostavljanje trajnih i stabilnih veza između Zapadnog Balkana i Evropske unije, saopštili su iz KIF ZB6.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu