STANJE U STOČARSTVU (3): Proveriti zalihe žitarica

Piše: Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS

28. 07. 2022. u 09:00

POREMEĆAJI u tokovima žitarica i uljarica, osnovnih namirnica za milijarde ljudi i životinja širom sveta, dovode do porasta cena. Zemlje koje strahuju od potencijalne nestašice hrane bore se da pronađu alternativne dobavljače i pojavljuju se nove trgovine.

СТАЊЕ У СТОЧАРСТВУ (3): Проверити залихе житарица

Foto Shutterstock

Proizvodnja hrane za životinje

Za potrebe industrije hrane za životinje neophodan je prioritetan pristup svim sirovinama koje su nužne za nesmetanu proizvodnju hrane za životinje. U tom smislu, potrebno je zaustaviti rast cena kukuruza i uspostaviti planski sistem prioritetnog pristupa robnim rezervama kukuruza.

S tim u vezi, značajno je proveriti količine zaliha kukuruza, odnosno, svih žitarica i uljarica neophodnih za ovu proizvodnju i raditi na unapređenju izvoza gotove hrane za životinje iz Srbije, posebno za potrebe ishrane životinja u zemljama regiona i EU kojima je potrebna domaća sirovina (kukuruz) kako ne bi obustavili proizvodnju. Takođe, neophodno je smanjiti i uskladiti iste stope PDV-a na hranu za životinje.

Sektor živinarstva

Srbija se ne nalazi na spisku trećih zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz i provoz živinskog mesa na teritoriju EU. Neophodno je da se ubrza donošenje Monitoringa plana kontrola, jer je Pravilnik o salmoneli donet još 2018. godine. U sklopu inicijativa koje je dogovoreno da se dostave Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za sektor živinarstva, značajno je sledeće:

* Predlažemo da u regionalnim privrednim komorama ili u regionalnim veterinarskim specijalističkim uslovima organizujemo sastanke sa proizvođačima. Veliki broj proizvođača nije upoznat sa radnjama koje treba da sprovode u okviru svoje proizvodnje da bi mogao da se sprovodi monitoring program na salmonele.

* Da se dozvoli proizvođačima koji u okviru preduzeća imaju registrovanu veterinarsku službu da na svojim HID-ovima mogu da sprovodi program zdravstvene zaštite, nezavisno da li su objekti u vlasništvu ili u zakupu.

Sektor ribarstva

Proizvodnja u ribarstvu je na dramatičnom minimumu. Cena šarana u maloprodaju je 700 din/kg u ribarnicama, ali, na žalost, to je uvozni šaran. Potrošnja ribe u Srbiji je izuzetno niska, ispod 5 kg/stanovniku, a u samom smo vrhu kardio –vaskularnih oboljenja.

Zato, predlažemo da se ribnjaci oslobode plaćanja vodnog doprinosa po svim osnovama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)