"OTVORENI BALKAN": Letnja sezona veći broj stranih turista u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji

V. N.

29. 06. 2022. u 13:52

SRBIJA, Albanija i Severna Makedonija organizovaće za turiste iz celog sveta jedinstvenu turističku ponudu regiona koja će obuhvatati obilazak sve tri države članice inicijative "Otvoreni Balkan".

ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Летња сезона већи број страних туриста у Србији, Албанији и Северној Македонији

Foto PKS

Kako bi ovaj, novi koncept predstavljanja regiona kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“ u svetu bio prepoznat i zaživeo, privukao nove turiste ali i investicije u sve tri države, potrebno je, za početak, ispuniti nekoliko preduslova:

- Uskladiti zakone tri države i omogućiti ujednačen vizni režim za strane turiste koji dolaze u države Otvorenog Balkana, formirati zajedničku onlajn platformu za rezervaciju dolazaka stranih gostiju i obezbediti marketinški nastup na ino-tržištima - kaže Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije.

Foto PKS

Predlog turističkih poslenika nadležnima u tri zemlje je da omoguće stranim gostima koji dobiju turističku vizu za ulazak u jednu od članica Otvorenog Balkana, odmah automatski dobiju i vizu za ostale zemlje, objašnjava Maljkovićeva detalje dogovora sa nedavno održanog Samita lidera inicijative „Otvoreni Balkan“ u Ohridu.

Sada je, kaže, potrebno intenzivirati saradnju između nacionanih turističkih organizacija, agencija, ministarstava, kulturnih ustanova, udruženja ugostitelja i hotelijere…

- Neophodna je intenzivna razmena znanja, iskustava za specijalizovana tržišta, statističkih podataka iz oblasti turizma, ali i strateških planova i programa razvoja - ističe Maljković.

S obzirom na to da je naša zemlja veoma dobro povezana avio-linijama sa svetom, jedinstven bezvizni režim za goste sa dalekih destinacija značajno bi, kaže, uvećao broj noćenja u članicama "Otvorenog Balkana".

Ksamil, Foto shutterstock

Benefiti za lokalne preduzetnike

Prekookeanski gosti  iz Amerike, Kine, Japana, Indonezije, Emirata, Indije, odvajaju 10-20 dana da obiđu daleke destinacije i upravo zato obilaze po nekoliko zemalja na kružnim turama. Postoji interesovanje za kulturne i verske ture, gastronomske  i vinske, sa velikim potencijalom za male lokalne proizvođače da unaprede proizvodnju i krenu u izvoz.

Podaci, inače, pokazuju da u sektoru turizma i ugostiteljstva u tri zemlje posluje između 50.000 i 60.000 kompanija i preduzetnika  gde je zaposleno oko 200.000 radnika, dok ovaj sektor, sa pratećim delatnostima, direkno i indirektno, angažuje gotovo pola miliona ljudi.

* * * * * *

Turizam

Foto PKS

 „Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine, vrlo verovatno, već tokom avgusta, moći će da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja“, Tomislav Momirović ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto PKS

„Početkom septembra biće organizovan veliki sajam hrane, vina i turizma u okviru inicijative Otvoreni Balkan“, Tatjana Matić ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

* * * * * *

Ohrid, Foto shutterstock

Ohridski sporazumi

Predstavnici tri države potpisali su u Ohridu, Sporazum o saradnji na Zapadnom Balkanu u oblasti priznavanja diploma i naučnih priznanja izdatih u visokoškolskim ustanovama i drugim ovlašćenim institucijama, Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti turizma za Zapadni Balkan, Memorandum o razumevanju u oblasti kulture, kao i Memorandum o razumevanju i saradnji poreskih uprava.

* * * * * *

Uvac, Foto Shutterstock

Primer zajedničke turističke ture

Albanija: Tragovi rimske imperije, Tirana, Drač, i obilazak Škodre, odnosno albanskog dela Skadarskog jezera...

S. Makedonija: Skoplje, Ohrid - grad pod zaštitom Uneska, obilazak vinarija…

Srbija: Zemlja u kojoj je rođeno 17 rimskih imperatora, "Putevi vina", tvrđave, Uvac…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati