PET KORAKA DO BIZNISA U BIVŠOJ REPUBLICI SFRJ: Vodič Privredne komore Srbije za otvaranje firme u Sloveniji

PKS

02. 03. 2022. u 17:07

PRIVREDNA komora Srbije predstavlja kratak vodič za otvaranje firme u Sloveniji.

ПЕТ КОРАКА ДО БИЗНИСА У БИВШОЈ РЕПУБЛИЦИ СФРЈ: Водич Привредне коморе Србије за отварање фирме у Словенији

Ljubljana - dobra destinacija za biznis, Foto shutterstock

Važno je na početku istaći da se otvaranjem preduzeća u toj zemlji ne dobija automatski radna dozvola. Moraju se prethodno ispuniti određeni uslovi za rad, u skladu sa Zakonom o radu i zapošljavanju stranaca u Sloveniji.

Izaberite oblik kompanije i vlasništvo

Prvo morate odlučiti koji oblik kompanije želite da ustanovite: društvo sa ograničenom odgovornošću, ćerku firmu ili filijalu. „Državljani EU mogu izabrati i registraciju statusa preduzetnika – samostalnu radnju. Državljani trećih zemalja koji žive u Sloveniji duže od godinu dana mogu registrovati i preduzetničku radnju“, navodi Nikola Papak, direktor Kancelarije PKS u Sloveniji.

Savet je da angažujete advokata u Sloveniji ili specijalizovanu agenciju. Na zahtev, PKS može dostaviti kontakte.

„Da bi se rezervisalo ime, potreban je slovenački poreski broj za najmanje jednog vlasnika nove kompanije, što može da obezbedi advokat ili agencija“, kaže Papak.

Preduzetnicima se savetuje da izaberu ime kompanije, koje može biti na stranom jeziku. Mogu se koristiti i slova X, Y, W i Q.

Nikola Papak, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

Adresa firme

Pre registracije preduzeća, potrebno je odrediti adresu. Ako niste vlasnik ili suvlasnik nekretnine gde ćete kompaniju registrovati, morate imati overenu izjavu vlasnika.

Otvaranje firme (d.o.o.) može se obaviti na onlajn aplikaciji VEM. Postupak je besplatan.

Samostalni preduzetnik

„Ako planirate otvaranje samostalne preduzetničke radnje, a državljanin ste Srbije, to možete tek nakon godinu dana legalnog boravka u Sloveniji. Dakle, već morate imati dozvolu za boravak“, ukazuje direktor Kancelarije PKS u Sloveniji. Za preduzetničku firmu potrebni su slovenački poreski broj, važeći srpski pasoš, slovenački matični broj (EMŠO) i poslovna adresa.

DOO vlasnik pravno lice iz Srbije

Za otvaranje firme tipa d.o.o. stranim preduzetnicima treba: naziv firme i adresa, slovenački poreski broj za vlasnike i zastupnike, sertifikat o nekažnjavanju u Republici Sloveniji. Sertifikat o nekažnjavnju treba samo osnivačima – fizičkim licim, slovenački poreski broj za matičnu firmu, izvod iz poslovnog registra za matično preduzeće, preveden na slovenački jezik od strane sudskog tumača, važeći srpski pasoš, 7.500 evra osnivačkog kapitala koji odmah možete upotrebiti za npr. plate, tekuće troškove ili investicije, poslovna adresa.

Kad imate sve papire, postupak otvaranja firme obavi se za jedan sat. Istog dana može se otvoriti bankovni račun firme na koji se polaže osnovni kapital. Firma je osnovana odlukom suda koja se šalje na adresu firme. Konsultant VEM-a prosleđuje odluku o registraciji firme na i-mejl.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!