MAKAZE I IGLU U RUKE I POSAO BEZ VELIKE MUKE: Serijal - započni biznis (7) - šta je potrebno za pokretanje krojačke radnje?

V. N.

31. 10. 2021. u 16:55

KROJAČKI rad je umetnost dizajniranja, krojenja, doterivanja i dorade odeće.

МАКАЗЕ И ИГЛУ У РУКЕ И ПОСАО БЕЗ ВЕЛИКЕ МУКЕ: Серијал - започни бизнис (7) - шта је потребно за покретање кројачке радње?

Foto Shutterstock

Krojač, trgovac koji profesionalno izrađuje, popravlja ili menja mušku i žensku odeću i odela, uz mnogo znanja i nit kreativnosti može pristojno da živi od svog rada.

Ilustracija V. N.

Iako je još sredinom 20. veka masovna industrijska proizvodnja odeće počela da kroji sudbinu ovog zanata, što je dovelo da znatnog smanjenja broja profesionalnih krojača danas, pravi poznavaoci kvaliteta materijala i ručnog rada postoje i spremni su da plate uslugu majstora.

Centar za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima (MMSPD) Privredne komore Srbije, daje smernice za otvaranje krojačkog salona i ulazak u elitno društvo starih zanata, krojača i krojačica - šnajdera i šnajderki.

Za pokretanje krojačkog salona  potreban je poslovni prostor, u zakupu ili u sopstvenom vlasništvu. Neophodna oprema za obavljanje krojačkih usluga su šivaća mašina, pegla, ogledalo, krojačka lutka, materijali za šivanje, makaze, krede, krojački santimetar, igle, konci...

Ilustracija V. N.

Ilustracija V. N.

Najčešći oblik registracije u APR-u je preduzetnik, šifra delatnosti: 1413 Proizvodnja ostale odeće. Svi zaposleni moraju da imaju obuku za protivpožarnu zaštitu i obuku za zaštitu na radu. Pored toga potreban je Akt o proceni rizika na radnom mestu. Bar jedan zaposleni mora da ima položen test prve pomoći, osim ukoliko među zaposlenima ima neko ko je završio medicinsku školu. 

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a