PRIVREDNICI PITAJU - NADLEŽNI ODGOVARAJU: Kada ste spremni za e-fiskalizaciju naručite bezbednosni element

V.N.

01. 10. 2021. u 14:08

U KOMUNIKACIJI sa nadležnim institucijama privrednici rešavaju dileme, a u ovom broju “Preduzetnika” iz Ministarstva finansija odgovaraju na najčešća pitanja:

ПРИВРЕДНИЦИ ПИТАЈУ - НАДЛЕЖНИ ОДГОВАРАЈУ: Када сте спремни за е-фискализацију наручите безбедносни елемент

Foto Arhiva

Hoće li e-fakture biti obavezna za ugostitelje?

Ugostitelji koji, u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju („Službeni glasnik RS”, broj 44/21), spadaju u kategoriju subjekata javnog sektora (opšti nivo države u smislu zakona koji uređuje budžetski sistem, odnosno koji predstavljaju javno preduzeće u smislu zakona koji uređuje javna preduzeća, koje nije obuhvaćeno opštim nivoom države) ili subjekata privatnog sektora (obveznici poreza na dodatu vrednost, osim subjekta javnog sektora), imaće obavezu slanja, primanja i čuvanja e-faktura, u transakcijama koje ne predstavljaju promet na malo (i primljeni avans za promet na malo), u skladu sa zakonom koji uređuje fiskalizaciju.

Koji je rok da privatne firme koje posluju sa javnim sektorom pređu na sistem e-faktura?

- U skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju slanje elektronskih faktura subjektima javnog sektora postaće obavezno od 1. januara 2022. godine, nezavisno od toga ko je pošiljalac.

Gde će mi biti uplaćen novac od subvencija za nove fiskalne uređaje?

- Prilikom prijave za subvencije, poreski obveznici će odabrati tekući račun na koji žele da im se isplati subvencija iz liste ponuđenih pripadajućih tekućih računa kod poslovnih banaka. Prijava za subvencije počinje 15. oktobra 2021. godine putem portala Poreske uprave e-porezi.

Kako da pređem na novi model fiskalizacije?

- Poreski obveznik je u obavezi da od 1. oktobra putem portala Poreske uprave e-porezi popuni prijavu poslovnih jedinica/prodajnih objekata, a potom u poresko sanduče dobija Uputstvo za uvođenje u fiskalizaciju. Direktno sa portala e-porezi se prijavljuje na Servis za poreske obveznike (e-fiskalizacija) gde može da traži izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i poslovni prostor koji je prijavio. Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za e-fiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti. Bezbednosni elementi u vidu kartice se zatim mogu podići u nadležnoj filijali PU, a ako su u vidu fajla, stižu u poresko sanduče. Kada obveznik preuzme bezbednosni element, ubacuje ga u uređaj i vrši se automatsko povezivanje sa PU, čime se završava proces fiskalizacije.

Fiskalizacija

Bezbednosni element je hardverski ili softverski element koji Poreska uprava izdaje obvezniku fiskalizacije, radi potvrde autentičnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest