CENE ŽIVE VAGE PRASIĆA OD 300 DO 400 DINARA: "Mrtva sezona" za domaće svinjarstvo
DOK u mesarama i trgovinama mesne prerađevine, pa čak i pojedini sporedni proizvodi kao što su pihtije, drže visoku cenu, domaći odgajivači svinja, krajnje nezadovoljni cenom “žive vage”, muče muku u potrazi za kupcima.
Foto: P. Milošević
Naime, po podacima sa lokalnih stočnih pijaca, trenutna cene “žive vage” prasadi kreće se u rasponu od 300 do 400 dinara za kilogram, dok je cena svinja telesne mase od 110 do 120 kilograma, tek između 140 i 150 dinara za kilogram.
Dodatni problem pored niske cene, kako ističu odgajivači, jeste to što je potražnja od strane klanica minimalna, tako da su praktično konstantno na gubitku.
Reč je o periodu godine kada je za svinjarstvo “mrtva sezona”, kako objašnjava doktor stočarstva Radosav Vujić, “jer se sada daleko manje kupuju i prasad i odrasle svinje”.
- Svako ko je hteo da kupi svinju za tov, to je već završio, i sada je na tržištu određeno zatišje. Što se tiče prasadi, ponuda postoji, međutim, ovo je period godine kada nema krsnih slava, nema većih proslava, tako da nema ni velike potražnje za prasadima – objašnjava on.
Domaće svinje u ovom trenutku, po njegovim rečima, kupuje samo prerađivačka industrija i to po ovim bagatelnim cenama, kao i pojedini privatnici koji se bave proizvodnjom čvaraka i drugih mesnih proizvoda.
- Oni sada koriste ovo zatišje na tržištu i niske cene kako bi proizvodili mesne proizvode. S druge strane, svedoci smo da u mesarama i trgovinama cene ne padaju. Ako znamo da je kilogram svinjske pečenice 450–500 dinara, onda nam je sve jasno. Teško je objasniti zašto su neki sporedni proizvodi, poput pihtija i čvaraka, skuplji od pršute i pečenice. Tržište samo po sebi diktira potražnju i prodaju. Neko će radije pretplatiti dva kilograma čvaraka nego da kupi kilogram svinjske pršute – kaže dr Radosav Vujić.
Domaćim proizvođačima tako nije pomoglo ni to što je u jednom trenutku stočna hrana, počevši od kukuruza pa do krmnih smeša, bila jeftina, a sada će, kako ukazuje, biti suočeni sa rastom cene koncentrata, s obzirom na to da je došlo do skoka cene kukuruza na više od 30 dinara po kilogramu.
Preporučujemo
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)