IZRAELSKOM MANDATARU SRBIJA DUGUJE OTETU KUĆU: Jair Lapid potiče iz porodice novosadskih Jevreja i ima pravo na restituciju imovine

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

22. 05. 2021. u 06:00

MANDATAR za sastav izraelske vlade Jair Lapid ima pravo na povraćaj imovine u Srbiji - potvrđeno je "Novostima" u Agenciji za restituciju!

ИЗРАЕЛСКОМ МАНДАТАРУ СРБИЈА ДУГУЈЕ ОТЕТУ КУЋУ: Јаир Лапид потиче из породице новосадских Јевреја и има право на реституцију имовине

Foto N. Karlić

Njegovoj porodici, tačnije baki Katalini Lampel i ocu Tomislavu, posle Drugog svetskog rata oduzet je udeo u zgradi u Novom Sadu, u Ulici Stevana Musića 5.

- Danas je samo jedan stan ostao u državnoj svojini i njega smo vratili Jevrejskoj opštini Novi Sad. Rešenje je pravosnažno. Ostali posebni fizički delovi zgrade su u privatnoj svojini, te nisu ni mogli biti predmet vraćanja u naturalnom obliku - kažu u Agenciji.

Kako objašnjavaju, u skladu sa odredbama Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika, ukoliko se ipak pojavi preživeli potomak čija je imovina vraćena jevrejskoj opštini i obrati se sa zahtevom za prenos prava svojine na imovini, postoji obaveza prenošenja tog prava.

- Jevrejska opština je dužna da tu obavezu izvrši u roku od mesec dana od dana prijema zahteva zakonskog naslednika, a on ovo svoje pravo može ostvariti i sudskim putem. To znači da bi Jair Lapid i njegova sestra mogli da potražuju vraćanje dela stana, koji je već dat u restituciji JO Novi Sad - ističu u Agenciji.

Jair Lapid, Foto EPA

Jair Lapid je poznati izraelski političar, glumac, novinar, književnik i bivši televizijski voditelj. Osnivač je stranke Ješ Atid, koja je nakon parlamentarnih izbora 2013. postala druga najveća stranka u Knesetu. Njegov otac Jozef Tomi Lapid bio je poznati izraelski novinar i političar. Rođen je 1931. pod imenom Tomislav Lampel u Novom Sadu, a posle Drugog svetskog rata, tačnije 1948, preselio se u Izrael sa majkom Katalinom.

VRAĆENO 139 NEKRETNINA

PREMA Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta, do sada je 139 nekretnina koje su pripadale Jevrejima iz Srbije, stradalim tokom Drugog svetskog rata, vraćeno jevrejskim opštinama. Najviše ih je u Beogradu i Vojvodini. Najveći broj ovih Jevreja stradao je u logorima Sajmište i Topovske šupe (na teritoriji današnjeg Beograda), kao i u Aušvicu.

Njegovog oca Belu Lampela, poznatog advokata, mađarska okupaciona policija odvela je 1941. u logor, odakle se nije vratio.

NOVOSAĐANIN Jozef Tomi Lapid, Foto Arhiva

Tomislav je u Izraelu promenio ime u Jozef (Tomi) Lapid. Između ostalog, bio je ministar pravde u vladi Ariela Šarona, a oženio se poznatom književnicom Šulamit Lapid, čija je knjiga "Nakit" prevedena i u Srbiji. Predsedavao je bordu direktora memorijalnog centra "Jad Vašem". Preminuo je 2008. u Tel Avivu i iza sebe ostavio suprugu, sina Jaira i kćerku Merav.

Zanimljivo je i da je, u martu 2011. godine, ulica Nova 30 u Veterniku preimenovana u Ulicu Jozefa Tomija Lapida. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)