JEDINA BEBA KOJA JE ROĐENA U NARODNOJ SKUPŠTINI: Evo kako je prvo "parlamentarno" dete u Srbiji došlo na svet

Novosti online

10. 05. 2021. u 17:09

ZGRADA Narodne skupštine u Beogradu od kako je počela da se gradi davne 1907. godina jedna je od centralnih tački društvenog i političkog života u Srbiji.

ЈЕДИНА БЕБА КОЈА ЈЕ РОЂЕНА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ: Ево како је прво парламентарно дете у Србији дошло на свет

Foto: Novosti/Depositphotos

Ovde su "padale" velike odluke, smenjivale se vlade i režimi - od monarhije do republike, čak su neki i glavu izgubili tokom burnih rasprava.

Verovatno najlepša stvar koja se ikad desila u u zgradi Narodne skupštine, ostala je nepoznata zbog sve te istorijske buke koja je tutnjala hodnicima, holovima i salama ove zgrade.

Naime, 1938. godine rođena je beba u suterenu zgrade. Bilo je to dete Dušana Inanovića, vozača predsednika skupštine koji je živeo sa porodicom u tom delu zgrade. Tada je Dušanu zbog potreba posla bilo omogućemo da jednu sobu preuredi za potrebe stanovanja sa porodicom.

– Gde je rođeno dete? – upitao je sveštenik presrećnog oca kako bi u knjigu rođenih upisao podatke o bebi.

– U Narodnoj skupštini! – ponosno reče otac.

Sveštenik nakrivi glavu, pogleda čoveka popreko, spusti naočare, te začuđeno ponovi:

– Gde je rođeno!?

Rođenje jedine parlamentarne bebe u Srbiji je svečano proslavljeno u skupštinskim klubovima, a u rubrici „Ulica i broj” sveštenik je upisao: „Narodna skupština”!

Iako je beba rođena u Skupštini, u to vreme nije bilo neobično da se deca rađaju u domovima svojih roditelja, a kako su Ivanovići živeli baš na ovom mestu, dete se normalno rodilo u svojoj kući. Retki su se u to vreme rađali u bolnicama.

(Nestvarno, a stvarno)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)