NE ODBIJAM NIJEDAN POSAO: Donacijama policije i pravoslavne crkve prikupljen novac za braću iz Kaletinca

D. A.

14. 04. 2021. u 13:17

PROSEK starosti u selu sa tridesetak žitelja bio bi oko sedam decenija da nije Damjana (5,5) i Davida (5) koji sa roditeljima žive u Kaletincu kod Gadžinog Hana.

НЕ ОДБИЈАМ НИЈЕДАН ПОСАО: Донацијама полиције и православне цркве прикупљен новац за браћу из Калетинца

Foto: D. Alihodžić/radost Kitanovići sa gostima

Zima se podno surove Suve planine ne predaje, ali su gosti sa vrednim darovima ipak uspeli da se probiju i obraduju mališane. Donacijama policije i pravoslavne crkve prikupljen je novac da se dečacima kupe bicikli i igračke.

Sveta Kitanović (35) odlučio je da sa suprugom Milicom ostane na selu zajedno sa sinom Davidom i majkom Borjankom. Novembra prošle godine pridružila im se i sestra Jelena Vacić, koja se razvela i sa sinom Damjanom vratila se u roditeljski dom.

Foto: D. Alihodžić/radost Kitanovići sa gostima

 

- David je dobio društvo, a moj sestrić sigurnost i zaštitu. Ima mesta za sve. Trudimo se da im obezbedimo uslove za srećno detinjstvo. Ne biram posao, jer nemam stalni. Čim se vreme prolepša idem da berem drva i tako zaradim neki dinar - kaže Sveta.

Tvrdi da je sposoban da porodici obezbedi oskudan ali normalan život.

- Sve bi bilo lakše kad bih imao stalan posao, jer i sestra nije zaposlena. Nemam čak ni pravo na dečji dodatak, jer sam nasledio od pokojnog oca 50 ari zemlje. Niko ne pita da li se ta zemlja može obrađivati, niti da li može da prehrani šestoro usta. Jednostavno kažu da nemam prava - kaže Sveta, jedina odrasla muška glava u porodici.

Kitanovići ne kriju da im znači što se neko setio mališana, jer deci nikada nije dosta igračaka.

- Lepo je što će odrastati zajedno kao braća i što jedan drugom prave društvo. Nemaju mogućnost da idu u vrtić, a kada bude vreme za predškolsko moraćemo da ih vodimo u Donji Dušnik - kaže Jelena.

- U Zaplanju je godinama unazad sve manje dece i srećni smo što se ovde u Kaletincu može čuti dečji smeh, jer to daje nadu da će selo preživeti. Potrudićemo se da i ubuduće obilazimo ove dečake i pomažemo roditeljima - kaže Srđan Jovanović, komandir Policijske stanice u Gadžinom Hanu i predsednik Nezavisnog sindikata policije Srbije.

U saradnji sa sveštenikom Dušanom Jankovićem prikupili su novac i kupili dva bicikla, igračke i loptu ali i majice sa logom policije i Srpske pravoslavne crkve.

- Ja ću biti policajac kad porastem! - uzviknuo je David oduševljen poklonima.

Foto: D. Alihodžić/radost Kitanovići sa gostima

 

BEZBEDNOST

SELA bez ljudi veliki su bezbednosni izazov, jer prema rečima komandira Jovanovića teško je pokriti takvu teritoriju:

 - Srećom, Zaplanje je miran kraj i teške krađe su retkost. Uglavnom se sporadično dešava da dođu sa strane i poharaju napuštene kuće. Nemaju više ni šta da odnesu, već tu i tamo neko staro gvožđe.

Šest prvaka

SVEŠTENIK Dušan Janković kaže da kao nikada pre postoji saradnja sa svim institucijama u Zaplanju da se pomogne svima zarad opstanka na ovim prostorima.

 - Odgovornost je na svima nama da ne dozvolima da se ugasi život - kaže sveštenik i naglašava da je prošle godine u celoj opštini kršteno tek 14 beba, a da će ove godine prvi razred u Gadžinom Hanu upisati šestoro dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave