REFERENDUM O KOSOVU JE BIO 1389. GODINE: Patrijarh Porfirije dao jasan odgovor na najvažnije pitanje za Srbe

Novosti online

02. 03. 2021. u 21:47

PATRIJARH srpski Porfirije gostovao je večeras u emisiji "Upitnik" na Javnom servisu, gde je u jednom trenutku razgovarano o Kosovu i Metohiji.

РЕФЕРЕНДУМ О КОСОВУ ЈЕ БИО 1389. ГОДИНЕ: Патријарх Порфирије дао јасан одговор на најважније питање за Србе

Foto: P. Milošević/Tanjug/Zoran Žestić/AP Photo/Darko Vojinović

Na kratko pitanje voditeljke da li je Kosovo i dalje deo Srbije, patrijarh je dao potpuno jasan odgovor.

- Mislim da tu ne postoji nikakva dilema. Fizički, u ovom trenutku naša država nije dole prisutna u punom smislu te reči, ali suštinski Kosovo je deo Srbije. A stav crkve je toliko puta izrečen da bi sve što bih ja rekao bilo suvišno. Ako tako mogu da kažem, referendum o Kosovu je izvršen 1389. godine na Vidovdan - rekao je patrijarh.

Patrijarh je istakao da je Kosovo za nas kivot prepun moštiju svetaca, i da ne predstavlja samo geopolitičko pitanje za Srbiju, već pitanje našeg identiteta.

- Ja sam potpuno siguran da bez obzira na realpolitičke okolnosti koje nam nisu ni najmanje naklonjene, naša država čini sve diplomatskim i strateškim metodama kako bi se pre svega sačuvao mir na toj teritoriji i kako bi se učinilo najviše što može za dobrobit našeg naroda - rekao je poglavar SPC.

On je citirao reči blaženopočivšeg patrijarha Irineja, koji je rekao da ako nešto poklonimo to nikada ne možemo vratiti, ali oteto uvek može biti vraćeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu