VELIKI SRPSKI USPEH SA VAKCINACIJOM: Ana Brnabić govorila za "Euronjuz", imunizacija u našoj zemlji oduševila strance

Novosti online

02. 02. 2021. u 09:10

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić gostovala je danas u jutarnjem programu kanala "Euronjuz", a glavna tema emisije je veliki uspeh koji je Srbija postigla po pitanju nabavke vakcina i imunizacije stanovništva.

ВЕЛИКИ СРПСКИ УСПЕХ СА ВАКЦИНАЦИЈОМ: Ана Брнабић говорила за Еуроњуз, имунизација у нашој земљи одушевила странце

Foto: Printscreen

Brnabić je na početku gostovanja istakla da je Srbija od samog početka bila uključena u proces nabavke vakcina.

- Od samog početka smo učestvovali i u programu "Kovaks", ali smo na vreme shvatili da bi bilo pametno da pristupimo bilateralnim razgovorima sa drugim zemljama koje proizvode vakcine. Mi smo među prvih pet zemalja koje su potpisale ugovore sa "Fajzerom", ali i za nabavku "Sputnjika V" i kineske vakcine - rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je ključna bila brzina reakcije srpskih vlasti, i rekla je da su sve srpske agencije radile na tome da vakcine budu proverene. Brnabić je takođe ponovila da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je krenula u kupovinu vakcina vođena zdravstvenim razlozima, a ne geopolitičkim.

- To i jeste ključ našeg uspeha. Jedino što je važno za nas je da vakcine budu sigurne i efektivne, i mislim da bi za sve zemlje bilo bolje da na vakcine gledaju kao na zdravstveni faktor, a ne geopolitički - rekla je premijerka.

Brnabić je sa žaljenjem konstatovala da su prištinske vlasti srpsku ponudu za pomoć po pitanju vakcinacije rešile da iskoriste u dnevnopolitičke svrhe.

- Mislim da je to politički vrlo kratkovido, i da će svi stanovnici patiti zbog toga. Tokom korona krize mi smo se trudili da pomognemo svima. Kada je u Prištini nestalo testova, mi smo im poslali. Isto je bilo i sa vakcinama. Ponudili smo se da pošaljemo i Severnoj Makedoniji 8.000 doza, i čekamo odobrenje od "Fajzera". Pomažemo kome god treba, u skladu sa našim mogućnostima - rekla je premijerka.

Ana Brnabić je rekla da se nada da će kriza oko nabavke vakcina u EU biti rešena što pre, i istakla da je Srbija, kao jedna mala zemlja, donirala čak 2.1 milion evra za razvoj cepiva.

- Meni je jedino važno da građani Srbije dobiju vakcine što pre - istakla je Ana Brnabić na kraju svog gostovanja.

U Srbiji je do sada protiv korona virusa vakcinisano 473.087 osoba i ona je druga u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika, pokazuju podaci Vlade Srbije.

Bolja od Srbije po broju vakcinacija na milion stanovnika je samo Velika Britanija, a posle Srbije su Malta, Island, Danska, Irska, Slovenija, Rumunija, Litvanija, i Portugalija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!