"KO NE BUDE IMAO MASKU, DOBIĆE JE ISPRED HRAMA": Crkva sluša preporuke lekara uoči sahrane patrijarha Irineja

Novosti online

21. 11. 2020. u 18:42

MITROPOLIT Porfirije poručio je da Crkva apeluje na sve vernike i građane, koji će danas i sutra doći kako bi odali počast i oprostili se od patrijarha Irineja, u potpunosti poštuju savete struke.

КО НЕ БУДЕ ИМАО МАСКУ, ДОБИЋЕ ЈЕ ИСПРЕД ХРАМА: Црква слуша препоруке лекара уочи сахране патријарха Иринеја

Foto: B. Subašić

On je otkrio i kakve će mere biti preduzete uoči sahrane koja će biti održana sutra.

- Sutra u 9 sati će se služiti Sveta liturgija, telo Njegove svetosti biće izloženo u Hramu. Tom prilikom mi smo odlučili da bez pogovora poslušamo glas struke i da unutra budu samo episkopi i sveštenstvo koje će vršiti liturgiju. Narod će u mimohodu prolaziti pored odra i moći da, uz poštovanje mera, iskaže počast i poštovanje - rekao je on.

Mitropolit je još jednom iskoristio priliku i uputio apel i, kako je rekao, zahtev, da svi oni koji budu došli sutra u Hram, imaju adekvatnu zaštitu odnosno maske.

- Na ulasku u sam Hram biće organizovan doček ljudi od strane obezbeđenja, pa će svakome ko ne bude imao masku da je daju. Prolaziće se pored odra, zastati nekoliko trenutaka i onda treba da izađe napolje. Ispred će biti postavljeni video bimovi i narod će tako moći da učestvuje u ispraćaju - objasnio je mitropolit.

Sveta zaupokojena liturgija, koji će služiti mitropolit Hrizostom, prisutni 12 sveštenika i četiri đakona počinje u 9 časova.

Na Liturgiji će besediti episkom bački Irinej, a u 11 časova počinje opelo.

Telo upokojenog patrijarha biće položeno u kriptu u Hramu Svetog Save, gde sutra osim episkopa i sveštenstva, niko više neće moći da uđe.

Građani i vernici će na patrijarhov grob moći da dođu u narednim danima.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!