ŠTA ĆE BITI SA NASTAVOM U SRBIJI? Doktor Kon otkrio u koliko škola je ušla korona

Novosti online

05. 10. 2020. u 12:06

EPIDEMIOLOG Predrag Kon izjavio je danas da su od početka školske godine u 24 osnovne i devet srednjih škola zabeleženi pojedinačni slučajevi zaraze virusom korona, dok je u dve škole došlo do prenošenja virusa u samim obrazovnim ustanovama.

ШТА ЋЕ БИТИ СА НАСТАВОМ У СРБИЈИ? Доктор Кон открио у колико школа је ушла корона

Foto: D. Pozderović

Kon je za TV Hepi rekao da su ti "podaci prihvatljivi" i da se očekuje da će nastava u školama i dalje funkcionisati.

On je naveo da su škole za prenošenje virusa "manje rizična mesta nego veliki kolektivi u kojima je nemoguće do kraja kontrolisati sprovođenje mera".

Kon je najavio i da su "prvi podaci" o onima koji su imali koronu, a koji su preminuli, bili tačni, ali da je potrebno uraditi reviziju stope mortaliteta "da bi se videlo šta se tačno dešavalo".

Prema njegovim rečima, i da je stopa mortaliteta u početku epidemije bila veća, "mere bi verovatno bile potpuno iste", ali bi verovatnije kasnije došlo do popuštanja mera.

- U svakoj evropskoj zemlji koja je popustila mere kasnije je došlo do povećanja broja obolelih. Mi smo popuštanjem mera dobili drugi talas ranije, u junu i julu, nego što se očekivalo u Evropi - rekao je Kon.

On je naveo da "ne vidi izbore kao mesto ubrzanja prenošenja virusa", već da se povećanje broja slučajeva poklapa sa utakmicom finala kupa Srbije koja je 24. juna odigrana u Nišu pred oko 10.000 gledalaca.

Prvi slučaj među đacima u Vranju

Kod učenika (13) Osnovne škole na teritoriji grada Vranja potvrđeno je prisustvo virusa korona, rekao je za Novosti epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Slađan Stanković.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku rade se epidemiološka ispitivanja i pojačavaju mere prevencije, ali se nastava neće prekidati.

Ovo je prvi slučaj među učenicima osnovnih škola u ovom kraju.

Podsećamo, na početku školske godine kod dva nastavnika potvrđeno je prisustvo korone.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

KAKO JE MAKSIM GORKI PISAO O SRBIMA: Oni su Rusi koliko i mi, ovo je naša zemlja, ovde su ljudi LJUDI, narod koji se bori za slobodu