SEĆANJE NA JUNAKE KOJI SU DALI ŽIVOTE ZA SRBIJU: Položeni venci kod spomen kosturnice na Vidu i u Plavu grobnicu

Beta

24. 09. 2020. u 16:20

POLAGANjEM venaca kod spomen kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido i u "Plavu grobnicu", danas je na grčkom ostvru Krf obeleženo stradanje srpskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

СЕЋАЊЕ НА ЈУНАКЕ КОЈИ СУ ДАЛИ ЖИВОТЕ ЗА СРБИЈУ: Положени венци код спомен костурнице на Виду и у Плаву гробницу

Foto: Tanjug

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naveo je posle odavanja počasti da je 243.877 srpskih vojnika i civila poginulo, nestalo i umrlo od hladnoće, gladi i iscrpljenosti tokom povlačenja preko Albanije, a da je deo njih sahranjen je u "Plavoj grobnici", delu otvorenog mora između ostrva Krf i Vido.

"Danas obeležavamo godišnjicu Albanske golgote srpske vojske u Prvom svetskom ratu i prisećamo se njenog neposustalog morala, kao i hrabrosti srpske vojske u bitkama na Solunskom frontu, ali i pomoći koja nam je pružena od strane nama prijateljskog grčkog naroda i zemalja Antante na tom slavnom putu i trijumfu nad zajedničkim neprijateljem, 1918. godine", naveo je Đorđević.

Ocenio je da se srpska vojska koja se iskrcala na Krf početkom 1916. godine "snagu da istraje u svojoj pravednoj borbi našla u nezi, brizi i saosećajnosti koju im je grčki domaćini nesebično pružili".

"Zahvaljujući žrtvi i pobedi naših predaka nad zlom militarizma, fašizma, religijske i etničke netrpeljivosti u Prvom i Drugom svetskom ratu, mi danas živimo u svetu u kome ljudske i građanske slobode i međunarodno pravo predstavljaju neosporne temeljne vrednosti", naveo je ministar.

Prvi srpski vojnici iskrcali su se na Krf u januaru 1916. godine, a do aprila te godine na ostrvo je stiglo oko 150.000 srpskih vojnika koji će posle oporavka i reorganizacije, u septembru 1918. izvršiti proboj Solunskog fronta, a 1. novembra osloboditi Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)