KRIZNI ŠTAB POOŠTRIO MERE: Važiće od petka u 18 časova

B. RADIVOJEVIĆ

15. 09. 2020. u 12:23 >> 07:44

OD petka u 18 sati, za državljane Srbije koji se vraćaju iz Hrvatske, BiH, CG, Albanije i drugih evropskih zemalja u kojima raste broj zaraženih virusom korona, uvodi se zdravstveni nadzor.

КРИЗНИ ШТАБ ПООШТРИО МЕРЕ: Важиће од петка у 18 часова

Foto: Tanjug

To ne podrazumeva ni institucionalizovani karantin, ni obaveznu meru samoizolacije, nego samo obavezu da se svi "povratnici" u roku od 24 sata, bez obzira na to da li imaju simptome infekcije ili ne, jave u kovid-ambulantu matičnog doma zdravlja. Pod nadzorom ostaju 10 dana, tokom kojih po određenoj dinamici treba da izveštavaju epidemiologa o svom zdravstvenom stanju. Oni za koje se utvrdi da su inficirani, ali ne moraju na bolničko lečenje, ići će u samoizolaciju, takođe na 10 dana.

Tako je juče odlučio Krizni štab, a rešenje je - kompromisno, jer su neki od članova došli na sednicu sa "starim" ubeđenjem da bi obavezan PCR test ili samoizolacija koja podleže kontroli, kao u vreme vanrednog stanja, bili efikasnija mera.

Posle sednice Štaba, epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević apelovala je na naše građane da se do petka vrate iz evropskih zemalja.

- Krizni štab doneo je odluku o uvođenju zdravstvenog nadzora zbog povećanja broja zaraženih u regionu, ali i u svim evropskim zemljama, od kraja avgusta - rekla je Darija Kisić Tepavčević. - Crna Gora je treća po učestalosti obolevanja u Evropi i, kao takva, predstavlja rizik, pa se broj zaraženih povećava i u našoj zemlji, s obzirom na to da veliki broj naših građana boravi u Crnoj Gori. Na visokom mestu po učestalosti infekcije virusom korona nalaze se i Hrvatska i BiH.

Skok broja zaraženih koji smo imali prekjuče bio je signal da Krizni štab mora da preduzme dalje korake kako se situacija ne bi pogoršala.

- Kod nas je trenutna epidemiološka situacija povoljna, ali građani koji borave u zemljama gde raste broj zaraženih, predstavljaju opasnost za širenje zaraze - kaže Darija Kisić Tepavčević.

Nadzor bi trebalo da spreči rizik prenošenja virusa po povratku u zemlju, a precizan plan kako će se on sprovoditi očekuje se do petka, do kada bi u domove zdravlja trebalo da stignu uputstva "Batuta". Ako su tačne procene predstavnika JUTA da u CG boravi oko 85.000 državljana Srbije, uvođenje zdravstvenog nadzora, o čemu će obaveštenje građani dobijati na granici, moglo bi da napravi redove pred kovid-ambulantama. One će, najverovatnije, morati da budu podeljene na crvenu i žutu zonu - u prvu će ići građani sa simptomima infekcije, a u drugu oni koji ne osećaju nikakve tegobe. Ako lekari u kovid-ambulanti procene po kliničkoj slici da pacijent treba da se testira na koronu, PCR će se raditi o trošku zdravstvenog osiguranja, kao i za sve obolele.

VIRUS U DOMU

U USTANOVI za decu i mlade "Sremčica", koronom je zaraženo 28 od ukupno 227 korisnika i jedna zaposlena, a svi oboleli imaju lakšu kliničku sliku, saopšteno je iz te ustanove. Kako se navodi, oboleli su izolovani u odvojeni objekat i pod stalnim su medicinskim nadzorom. U cilju sprečavanja širenja zaraze, zaposleni i korisnici doma "Sremčica" ulaze u dvonedeljnu izolaciju unutar te ustanove. Do odjave epidemije u ustanovi, u kojoj je smešteno 277 korisnika, biće zabranjene posete.

U NEDELjU 108, JUČE 29 POZITIVNIH

SA 108 u nedelju, broj pozitivnih na virus korona pao je juče na 29. Nije bilo novih smrtnih slučajeva usled komplikacija kovida 19, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 28 pacijenata. Za poslednja 24 sata testirano je 5.930 ljudi, što je gotovo duplo više nego dan ranije kada je uočen skok broja inficiranih. Iako je dnevni bilans juče bio dobar, epidemiolozi ne šire veliki optimizam i apeluju da se poštuju protivepidemijske mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije