DA SE NE UMANJE USTAŠKI ZLOČINI U LOGORU SMRTI: U Spomen-parku u kragujevačkim Šumaricama otvorena izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav"

Mihajlo Luković

06. 09. 2020. u 10:15

NAŠA je dužnost da pamtimo, to je obaveza prema našem nacionalnom biću, žrtvama iz Jasenovca i Kragujevca - kazao je na otvaranju izložbe i naučne konferencije pod nazivom "Jasenovac - pravo na nezaborav" Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, u ime grada domaćina i grada stradalnika u Drugom svetskom ratu.

ДА СЕ НЕ УМАЊЕ УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ У ЛОГОРУ СМРТИ: У Спомен-парку у крагујевачким Шумарицама отворена изложба Јасеновац - право на незаборав

Novosti

Izložbu koja podseća na strašne zločine u logoru smrti u Jasenovcu, na platou ispred Muzeja "21. oktobar" u Spomen-parku Šumarice, otvorio je ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. On je naglasio da tragedije koje su zadesile srpski i jevrejski narod u Drugom svetskom ratu ne smemo da zaboravimo i ne smeju nam se ponoviti.

- U ranijem periodu nismo bili baš previše posvećeni prikazivanju genocida nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu. Srpski funkcioneri su svih ovih godina ćutali o tome, nema nijednog filma o Jasenovcu. Mi sve to sada ispravljamo - rekao je novinarima ministar Dačić.

Novosti

O ustaškim zlodelima govorila je Smilja Tišma, koja je kao dete preživela Jasenovac.

- Svega se sećam. I kada su nas odvojili od majke u Sisku, za čiju sudbinu ni danas ne znam. Odvajali su decu od majki i odvodili ih u poseban logor - potresno je svedočenje Smilje Tišme, inače, najstarijeg poslanika novog saziva srpskog parlamenta.

Smilja Tišma

Ona, dve sestre i brat su preživeli pakao Jasenovca. U ovom zloglasnom logoru od ustaške ruke stradalo je oko 20.000 dečaka i devojčica. Smilja je kazala da je jedina njihova krivica bila što su rođeni kao Srbi, Jevreji ili Romi.

MAKETA ZLOGLASNOG LOGORA

Na ovoj manifestaciji sećanja na tužne epohe srpske istorije, u Šumaricama je otkrivena prva i u svetskoj istoriografiji najveća maketa logora Jasenovac. Maketa je, u daleko manjem obliku, prvi put prikazana januara 2018. godine u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, a povodom Međunarodnog dana Holokausta.

Jelena Radojčić Buhač, rođena u selu Jablanak kod Novske, kao dete odvedena je u logor u Staroj Gradiški. Bila je među decom koju je spasla Diana Budisavljević.

Na skupu je govorio i Lazar Kosanović, potomak Nikole Tesle, kako je najavljeno - u ime porodice Tesla čijih je 14 članova stradalo u ovom logoru.

- Ustaše su pobile sav srpski živalj u Smiljanu, rodnom selu Nikole Tesle, srušili i njegovu kuću. Hrvati ga sada svojataju, setite se ovoga kada čujete da je Nikola Tesla Hrvat - poručio je Kosanović.

Pre otvaranja izložbe o Jasenovcu, položeni su venci kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna