REŠENJE TRASA IZ 2014. GODINE: Zaobilaznicu puta oko manastira Visoki Dečani podržali i predstavnici međunarodne zajednice (MAPA)

D. Ze.

18. 08. 2020. u 14:12

I DOK opštinske vlasti u Dečanima ne odustaju od namere da nastave izgradnju puta Dečani-Plav koji se proteže kroz zaštićenu zonu ove svetinje, a tzv. kosovski premijer koji je naložio trenutnu suspenziju radova najavljujući da će se oni nastaviti “ u okviru zakonskih normi” , iguman ove svetinje Sava Janjić ističe da da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira Visoki Dečani jedino rešenje za nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav.

РЕШЕЊЕ ТРАСА ИЗ 2014. ГОДИНЕ: Заобилазницу пута око манастира Високи Дечани подржали и представници међународне заједнице (МАПА)

Novosti

Naime, iguman Sava Janjić je na društvenoj mreži predstavio mapu obilaznice oko manastira koja bi, prema njegovom mišljenju, omogućila nesmetanu gradnju puta Dečani-Plav navodeći da su tu ideju još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i tadašnji premijer, a sada "predsednik privremenih prištinskih institucija" Hašim Tači.

- Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine-istakao je Janjić na društvenoj mreži naglasivši da je zaobilaznica oko manastira jedino rešenje u okviru postojećeg Zakona o specijalnim zaštitnim zonama.

Foto: D. Ze.

Inače, zaobilaznica bi kako je predviđeno trebala bi, prema nezvaničnim saznanjima da obuhvati deonicu iza šume koja se nalazi sa gornje strane prilaza manastiru.

I dok u ovoj svetinji naglašavaju da nikada nisu bili protiv izgradnje puta već da se nastavak raodva izvodi zaobilaznicom, iguman Janjić podseća da je zakon o zaštićenim zonama usvojila čak i skupština privremenih prištinskih institucija i da lokalne institucije treba da rade na njegovom sprovođenju, a ne na njegovom kršenju.

Istovremeno,kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će put Dečani – Plav biti izgrađen u saradnji sa „lokalnim  i svim drugim nadležnim institucijama, poštujući (tzv.) kosovske zakone“ što bi zapravo trebalo da znači radove na zaobilaznici, a zbog čega su odmah reagovale brojne nevladine organizacije na Kosovu i Metohiji kao i ogranak kosovskih istoričara u Dečanima.

Na te “prozivke“ tzv. kosovski premijer Avdulah Hoti je odgovorio da  je “Kosovo mozaik različitih kultura i religija kao i da su verska i kulturna mesta svih nacionalnosti i vera na Kosovu zajednička vrednost, odnosno da su opstali  vekovima zbog zaštite naroda Kosova.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove