ZARAŽENI KOMARCI OTKRIVENI U JOŠ JEDNOM GRADU: Tu ih ranije nije bilo, širi se groznica Zapadnog Nila

Novosti online

17. 08. 2020. u 20:20

NI u toku prošle nedelje u Srbiji, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", nije registrovana groznica Zapadnog Nila među građanima, ali su zato pored Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, još dve institucije detektovale ovaj virus kod komaraca, i to u mestu u kojem ovih zaraženih insekata nije bilo.

ЗАРАЖЕНИ КОМАРЦИ ОТКРИВЕНИ У ЈОШ ЈЕДНОМ ГРАДУ: Ту их раније није било, шири се грозница Западног Нила

Foto: Arhiva VN

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Instituta "Batut", koji važi za 33. ovogodišnju nedelju, od 9 do 15. avgusta, kod kućnih komaraca, koji su sakupljeni u Temerinu, groznicu Zapadnog Nila otkrili su Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad” i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

- U okviru naučnoistraživačkih aktivnosti na kojima sarađuju Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad” i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, od 13 do 17. jula 2020. godine  izvršeno je sakupljanje komaraca na 65 lokaliteta u svim okruzima Vojvodine. Virus Zapadnog Nila detektovan je u samo jednom pulu kućnih komarca sakupljenih u Temerinu - navodi se u izveštaju "Batuta".

Prethodno je Zavod za biocide zaražene krvopije otkrio u 11 mesta u Srbiji. 

-  Na osnovu izveštaja Zavoda, od početka sezone do 4. avgusta prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima kuleks pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina,Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda - navode iz "Batuta".

U ovom Institutu navode da iako se zaraženi ljudi  registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj tokom avgusta, do 14. avgusta u Srbiji nije registrovan potvrđeni slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Sa druge strane, u zemljama Evropske unije prijavljeno je 12 slučajeva obolevanja, i to u Grčkoj 10, a u Rumuniji 2.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

GARDISTA (18) NAĐEN MRTAV U KASARNI: Pratio kraljičin kovčeg na sahrani, iznenada preminuo