NAKON SRAMNE REZOLUCIJE, SRBIJA DOBILA PRESTIŽNU NAGRADU Programski direktor Muzeja žrtava genocida dobitnik nagrade Art European Prize

Novosti online

25. 05. 2024. u 13:32

U KRAKOVU je u petak 24. maja 2024. godine otvorena je centralna izložba 23. po redu Međunarodnog trijenala savremene grafičke umetnosti koji se održava u Krakovu, Poljska.

НАКОН СРАМНЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ, СРБИЈА ДОБИЛА ПРЕСТИЖНУ НАГРАДУ Програмски директор Музеја жртава геноцида добитник награде Art European Prize

Foto: Nikola Radosavljević

Tom prilikom, prva nagrada ovogodišnje trijenalne izložbe dodeljena je našem istaknutom grafičaru dr um. Nikoli Radosavljeviću, programskom direktoru Muzeja žrtava genocida, za rad pod nazivom ,,Ćelija“ izveden u tehnici klasičnog linoreza, dimenzija 16 h 2 metra. 

U pitanju je jedna od najprestižnijih nagrada u svetu u oblasti vizuelnih umetnosti. 

Na ovogodišnjem trijenalu, pod kustoskom temom ,,MOMENTUM“, stručni žiri u sastavu Enrike Čagoja (SAD), Gregori Handrek (Poljska), Trejsi Hil (Velika Britanija), Jan Stefan Peterson (Norveška-Švedska) i Marta Ana Raček Karc (Predsednica odbora Međunarodnog trijenala grafike, Poljska) birao je između nekoliko stotina grafičkih umetnika iz celog sveta i nakon selekcionog procesa sprovedenog u tri faze, koji je trajao od novembra 2023. do februara 2024. godine, odabrao ukupno 120 umetničkih dela koja će biti predstavljena na centralnoj izložbi Trijenala. 

Art European Prize je glavna nagrada ove međunarodne izložbe koja se dodeljuje jednom u tri godine za sveobuhvatna dostignuća u grafičkoj umetnosti, a ove godine je jednoglasno dodeljena umetniku dr um. Nikoli Radosavljeviću za poliptihalnu grafičku instalaciju pod nazivom ,,Ćelija“ izvedenu u tehnici klasičnog linoreza na papiru, dimenzija 16 h 2 metra. Ovo je Radosavljevićevo drugo učešće na ovoj najprestižnijoj izložbi u svetu nakon 2019. godine kada se prvi put na istoj predstavio linorezima iz izuzetno uspešnog grafičkog ciklusa pod nazivom ,,Istorija dodira“.

Međunarodno trijenale grafičke umetnosti u Krakovu najstarija je i najvažnija umetnička izložba tog tipa na planeti koja se u kontinuitetu održava svake tri godine.

Foto: Nikola Radosavljević

 

sa ciljem predstavljanja najnovijih i najaktuelnijih umetničkih dostignuća stvaralaca iz celog sveta.

- Radosavljevićev rad pod nazivom ,,Ćelija“, izdvojio se kao stilski jasno i grafički pročišćeno rešenje vizuelne predstave nestabilne svakodnevnice u korelaciji sa turbulentnim i isprepletanim istorijama podneblja sa kojih umetnik dolazi. Autor odstupa od tradicionalnih poimanja grafičke umetnosti, u cilju približavanja sopstvene ideje publici, a za potrebe alarmiranja kolektivne svesti u vremenu velikih kriza po čovečanstvo - navodi se, pored ostalog, u obrazloženju međunarodnog stručnog žirija. 

Foto: Nikola Radosavljević

 

Ovaj rad nastao je u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu, a za potrebe izložbe pod nazivom ,,Rez – linija – otisak“ koju su kustosirali mr Mišela Blanuša i Miroslav Karić u aprilu 2023. godine sa ciljem revitalizacije medija grafike na kulturnoj mapi Srbije, ali i sučeljavanja umetničkih dela iz zbirki MSU sa radovima savremenih umetnika iz istih ili srodnih umetničkih medija.

Takođe, ovogodišnja nagrada za životno delo i doprinos grafičkoj umetnosti 23. Međunarodnog trijenala grafike u Krakovu od strane istog stručnog žirija, popularni GRAN PRIX, dodeljen je renomiranoj svetskoj umetnici Kiki Smit (SAD), kako je saopšteno još u septembru 2023. godine.

O autoru

Nikola Radosavljević, rođen 1991. godine u Užicu, diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike, atelje grafika i knjiga, 2014. godine.

Master studije završio je na istom fakultetu, grafički odsek, 2015. godine. Doktorirao je na studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjenih umetnosti i dizajna, 2020. godine, na temu knjige umetnika i novomedijskih grafičkih praksi.

Druge master studije završio je na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2022. godine u klasi Vladimira Veljaševića. Finalista nagrade Mangelos za 2023. godinu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)