VUJOVIĆ POTPISALA UGOVORE SA 38 JLS: Nastavljamo sadnju širom Srbije

Novosti online

30. 04. 2024. u 14:20

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore, na osnovu kojih će biti dodeljena sredstva za podršku projektima pošumljavanja i ozelenjavanja u 38 lokalnih samouprava.

ВУЈОВИЋ ПОТПИСАЛА УГОВОРЕ СА 38 ЈЛС: Настављамо садњу широм Србије

Foto: Jovana Rošul

Vujović je istakla da su ovi projekti od velikog značaja, jer su deo paketa mera za unapređenje kvaliteta vazduha.

„Na osnovu ugovora koje smo danas potpisali, nastavićemo sa akcijama sadnje širom Srbije. U protekle tri godine, kroz naše javne konkurse, Srbija je bogatija za 250.000 sadnica. Ove godine smo, kako bismo ubrzali ove važne projekte, opredelili još veća sredstva nego u 2023. godini. Trudićemo se da izađemo u susret svim lokalnim samoupravama koje imaju potrebu da ozelene ili pošume deo svoje teritorije. Ovo je važna mera za bolji kvalitet vazduha, što je naš strateški cilj“, izjavila je ministarka Vujović.

Foto: Jovana Rošul

Podaci iz Druge nacionalne inventure šuma pokazuju da je 2006. godine šumovitost Srbije bila 29,1 odsto, dok danas iznosi 39,01 odsto teritorije zemlje.

„Srbija se približila evropskom proseku koji iznosi 41 odsto teritorije i baš zato moramo da nastavimo da radimo, da održimo i ubrzamo pozitivan trend. Ove godine smo opredelili značajana sredstva, a želim da zahvalim i lokalnim samoupravama koje i same finansiraju projekte sadnje na svojoj teritoriji, jer su ti projekti od neprocenjivog značaja za građane“, rekla je Vujović.

Foto: Jovana Rošul

Najveći iznos sredstava po konkursu u 2024. godini dobio je Grad Novi Sad, kako bi se, kroz novu sadnju ublažile i otklonile posledice olujnog nevremena koje je prošlog leta pogodilo grad. Sredstva su dobili i Raška, Dimitrovgrad, Opovo, Šabac, Zrenjanin, Bački Petrovac, Pirot, Novi Sad, Novi Pazar, Trstenik, Leskovac, Vranje, Srbobran, Osečina, Kula, Inđija, Kikinda, Titel, Rača, Šid, Irig, Vrnjačka Banja, Sombor, Čačak, Ljubovija, Niš, Beočin, Kladovo, Kruševac, Vladimirci, Kragujevac, Kraljevo, Subotica, Nova Crnja, Bosilegrad, Arilje, Smederevska Palanka i Senta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove