Ambasadori EU, Italije i Slovačke u Kancelariji ASK u Kragujevcu

Novosti online

24. 04. 2024. u 17:33

DIREKTOR Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović primio je ambasadora Misije Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea, ambasadora Italije Luku Gorija i ambasadora Slovačke Mihala Pavuka, koji su, u okviru zvanične posete Kragujevcu, bili gosti Područne jedinice Agencije. Tom prilikom direktor je posebno istakao značaj nedavnih otvaranja kancelarija u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, čime je pružena mogućnost još snažnijeg sprovođenja nadležnosti Agencije, ali i neposrednije približavanje i komunikacija sa javnim funkcionerima, građanima, civilnim društvom i lokalnim medijima.

Амбасадори ЕУ, Италије и Словачке у Канцеларији АСК у Крагујевцу

Foto: ASK

Damnjanović je zahvalio ambasadoru Žiofreu na donaciji vredne IT opreme za skladištenje, čuvanje i arhiviranje dokumenata Agencije, koju je Delegacija EU obezbedila u okviru projekta „EU za podršku vladavini prava“. U svom obraćanju naglasio je da se „vrednost opreme ogleda u uspostavljanju bolje stabilnosti sistema i dostupnosti podataka i servisa, čime EU daje nemerljiv doprinos radu Agencije. Dobijanjem savremene opreme za rukovanje podacima, postiže se još viši nivo pouzdanosti rada Agencije. Konačno, infrastrukturnom komponentom projekta pokrivaju se potrebe sistema  skladištenja i baze podataka za narednih sedam godina“.

Inače, isporuka donacije u visini od 12.085.173,61 dinara, predviđena je Sporazumom o donaciji IT opreme koji je zaključen između Agencije i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), zadužene za implementaciju ovog projekta.

Ambasador Žiofre je pohvalio otvaranje Područne jedinice Agencije za sprečavanje korupcije i napomenuo da „približenost građanima Agencija koje se bave sprečavanjem korupcije doprinosi da bolje da razumeju specifične probleme, omogućavajući im ciljanije i delotvornije intervencije koje su usmerene na rešavanje problema korupcije na lokalnom nivou.

Foto: ASK

Kako je rekao, ovo je ključno za negovanje poverenja u vladine institucije, ali i za podršku lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju.

U nastavku susreta, direktor Agencije je sa delegacijom u kojoj su bili ambasadori EU, Italije, Slovačke , ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i direktor IT & eGOV office Milan Latinović, posetili su DATA CENTAR, u kome će se nalaziti jedna jedinica za skladištenje (rezervni server Agencije), gde će se čuvati bitni podaci kojima raspolaže Agencija i ima obavezu da o njima odgovorno brine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)