VISINSKI CIKLON DONOSI NOVO POGORŠANJE VREMENA: Prognoza za maj otkazuje proleće, stižu obilne padavine i sneg

Novosti online

20. 04. 2024. u 15:42

DANAS malo do umereno oblačno i toplije, posebno na istoku regiona, a na jugu i jugozapadu posle podne novo naoblačenje i povremena kiša u toku večeri, piše Marko Čubrilo u vremenskoj prognozi za Srbiju.

ВИСИНСКИ ЦИКЛОН ДОНОСИ НОВО ПОГОРШАЊЕ ВРЕМЕНА: Прогноза за мај отказује пролеће, стижу обилне падавине и снег

Foto: D. Milovanović

Ovo naoblčenje je posledica širenja uticaja visinskog ciklona koji bi se sutra i u ponedeljak ujutro trebao premeštati preko regiona. Kao i najčešće kada se visinski cikloni u pitanju modeli jako teško čitaju parametre kretanja ovih sistema i kao posledica toga postoje ogromne razlike i simulaciji količine i rasporeda padavina.

Za sada niskorezolucioni modeli generalno imaju signal za relativno malo padavina, čija bi glavnina otišla istočnije od nas, jer po njihovoj sinoptici visinski ciklon će biti slab i imati istočniju putanju.

Kako precizira Čubrilo, visokorezolucioni modeli imaju jači i zapadnije postavljen sistem tako da daju znatno veće količine padavina, posebno nad severnim predelima jer premeštaju centar visinskog ciklona za oko 200km zapadnije.

Očekuje da će se do uveče simulacije na svim modelima stabilizovati i da ćemo imati jasnu predstavu o padavinskom potencijalu ovog sistema ali za sada obilne padavine nisu izvesne nego su samo mogućnost.

Viši planinski predeli će ponovo imati sneg, a u slučaju obilnjih padavina snežna granica se na kratko može spustiti ispod 600mnv. Sutra tokom dana severozapadni vetar u pojačanju i u noći ka ponedeljku na severu regiona na udare može biti jak, stoji u prognozi.

Sutra ponovo hladnije uz maksimume od +7 do +14 stepeni Celzijusa. U ponedeljak prestanak padavina ali uz relativno hladno vreme i maksimume uglavnom od +6 do +14,a na jugu oko +18 stepeni Celzijusa.

Novo pogoršanje je moguće od utorka do četvrtka i tada postoji mogućnost još jedne konkretnije padavinske epizode ali tek za 2-3 dana ćemo imati jasniju sliku o tačnoj putanji tog ciklona. U naredni utorak i dalje relativni hladno, a u sredu generalno toplije, dok bi u naredni četvrtak ponovo bilo malo hladnije.

Deluje da je negde posle 26.04. pred nama stabilizacija i umereno otopljnje te bi sam kraj aprila i početak maja doneli prave prolećne temperature uz maksimume do oko +25 stepeni Celzijusa. Posle 02.05. deluje da ponovo ulazimo u period nestabilnog, a od 04.05. i svežijeg vremena.

Od večeras do ponedeljka pre podne uticaj visinskog ciklona, prolazne padavine ali kako je putanja tog sistema i dalje veoma nizvesna nije moguće definisati tačnu količinu i raspored padavina, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO: NEZAPAMĆENA OLUJA U ABU DABIJU - Lokalni stanovnici trče u sklonište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)